Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.03.2016.

Контингент Војске Србије испраћен у мисију УН на Кипру



Контигент Војске Србије испраћен у мисију УН на КипруУ нишкој касарни „ Књаз Михаило“ данас је одржана свечаност поводом испрађаја контингента Војске Србије у мисију Уједињених нација ~UNFICYP~ на Кипру. Том приликом, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић је командиру вода који се упућује у мировну мисију капетану Братиславу Антићу уручио заставу Републике Србије и том приликом му поручио да успешно командује повереним водом, представљајући Војску Србије на најбољи могући начин.

Генерал Симовић је поздрављајући припаднике контингента Војске Србије и госте нагласио:

- Крећете у мировну операцију значајну за нашу државу и војску. Девет смена је од 2011. године било у овој мултинационалној мировној операцији и све су оцењене са одличним оценама, уз признање колега из међународних организација и Уједињених нација. Ваш задатак јесте да стручно, одговорно и професионално извршите све постављене задатке, да будете стручни и достојанствени. Не сумњам да ћете, као и претходне генерације, успешно представљати Републику Србију и Војску Србије.

Мултинационална операција УН у Републици Кипар (~UNFICYP~) успостављена је 4. марта 1964. године усвајањем Резолуције број 186 од стране Савета безбедности УН. Војска Србије у ~UNFICYP~ учествује са једним штабним официром, два војна посматрача, шест чланова патроле и 37 припадника пешадијског вода, у оквиру словачко-мађарског контингента.