Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.03.2016.

Kontingent Vojske Srbije ispraćen u misiju UN na Kipru



Kontigent Vojske Srbije ispraćen u misiju UN na KipruU niškoj kasarni „ Knjaz Mihailo“ danas je održana svečanost povodom isprađaja kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija ~UNFICYP~ na Kipru. Tom prilikom, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović je komandiru voda koji se upućuje u mirovnu misiju kapetanu Bratislavu Antiću uručio zastavu Republike Srbije i tom prilikom mu poručio da uspešno komanduje poverenim vodom, predstavljajući Vojsku Srbije na najbolji mogući način.

General Simović je pozdravljajući pripadnike kontingenta Vojske Srbije i goste naglasio:

- Krećete u mirovnu operaciju značajnu za našu državu i vojsku. Devet smena je od 2011. godine bilo u ovoj multinacionalnoj mirovnoj operaciji i sve su ocenjene sa odličnim ocenama, uz priznanje kolega iz međunarodnih organizacija i Ujedinjenih nacija. Vaš zadatak jeste da stručno, odgovorno i profesionalno izvršite sve postavljene zadatke, da budete stručni i dostojanstveni. Ne sumnjam da ćete, kao i prethodne generacije, uspešno predstavljati Republiku Srbiju i Vojsku Srbije.

Multinacionalna operacija UN u Republici Kipar (~UNFICYP~) uspostavljena je 4. marta 1964. godine usvajanjem Rezolucije broj 186 od strane Saveta bezbednosti UN. Vojska Srbije u ~UNFICYP~ učestvuje sa jednim štabnim oficirom, dva vojna posmatrača, šest članova patrole i 37 pripadnika pešadijskog voda, u okviru slovačko-mađarskog kontingenta.