Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.02.2016.

У Дому Војске откривена биста краља Александра ~I~ Карађорђевића
Председник Републике Србије Томислав Николић открио је данас спомен-бисту краља Александра ~I~ Карађорђевића у Централном холу Дома Војске Србије, у присуству њ.к.в. Јелисавете Карађорђевић, државних секретара у Министарству одбране Зорана Ђорђевића и Ненада Нерића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, високих војних старешина и представника културног и јавног живота престонице, чиме је заокружен пројекат Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу – обележавање значајних јубилеја из српске ослободилачке историје и чување сећања на личности које су допринеле напретку војске.

Том приликом, председник Николић је истакао да откривањем спомен-бисте краљу Александру ~I~ Карађорђевићу „отклањамо још једну неправду коју смо нанели сами себи одричући се великих људи које је родио српски народ“.

- Нема бољег места од Галерије великана Дома Војске Србије, од ове зграде коју је подигао заједно са Степом Степановићем, притом уложивши свој новац за више од трећине вредности, рекао је председник и додао да је Александар ~I~ Карађорђевић желео да Ратнички дом „негује, чува и учи младеж Србије о славној, слободарској епопеји њихових предака“.

Према речима Николића, држава и Војска испуњавају часну дужност чувања успомене, неговања осећања припадности заједништву, културе сећања, одавања почасти великанима, али и учењу на њиховим непролазним и свевременим вредносним системима.

- О овом здању Министарсво одбране и Војска Србије брину онако како се добар домаћин брине о својој кући, па је и то пример како су, кроз културу и војне традиције, обједињени државни интегритет и идентитет Војске. На том трагу данас откривамо споменик великану наше историје, поручио је Томислав Николић.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин нагласио је да је једина правилна веза између прошлости, садашњости и будућности давно уређена релацијом у којој само онај ко “познаје и поштује своју прошлост, може да се одреди у садашњости и да планира будућност“.

- Великани су ту ради нас, да нас подсећају да је и у ратовима могуће и потребно остати човек, али и да је највећа жртва дати себе својој земљи, свом народу, за ближње, за све оне који бејаху, за све оне који ће доћи, за вечност, рекао је пуковник Карапанџин.

Након откривања бронзане скулптуре, у Свечаној сали Дома, изведен је културно-уметнички програм „Херојски темељи наших дана“. Глумци са Академије уметности и хор „Србски православни појци“ су кроз 10 сцена оживели личности из славне српске историје које су до сада добиле своје место под сводовима Дома Војске Србије.

На Дан државности 15. фебруара 2015. председник Републике Србије Томислав Николић открио је спомен–обележје „На бранику отаџбине“, с ликом најпознатијег српског извиђача Драгутина Матића, на здању Дома Војске Србије. Тај догађај био је подстицај да бронзана обличја добију и остале значајне личности српске војне, културне и научне историје чиме је Медија центар „Одбрана“ почео обележавање три значајна јубилеја за српски народ – стогодишњицу Првог светског рата, два века од подизања Другог српског устанка и седам деценија од победе над фашизмом.

На тај начин Централни хол претворен је у својеврсну галерију у коме су до сада свој бронзани лик добили Надежда Петровић, Ђорђе Вајферт, генерал Јован Драгашевић, Станислав Бинички, Арчибалд Рајс, генерал Коча Поповић, Владислав Петковић Дис, свети игуман Пајсије и свети ђакон Авакум, а бронзане бисте војвода Степа Степановић и данас краљ Александар ~I~ Карађорђевић.
.