Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.02.2016.

U Domu Vojske otkrivena bista kralja Aleksandra ~I~ Karađorđevića
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić otkrio je danas spomen-bistu kralja Aleksandra ~I~ Karađorđevića u Centralnom holu Doma Vojske Srbije, u prisustvu nj.k.v. Jelisavete Karađorđević, državnih sekretara u Ministarstvu odbrane Zorana Đorđevića i Nenada Nerića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, visokih vojnih starešina i predstavnika kulturnog i javnog života prestonice, čime je zaokružen projekat Medija centra „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću – obeležavanje značajnih jubileja iz srpske oslobodilačke istorije i čuvanje sećanja na ličnosti koje su doprinele napretku vojske.

Tom prilikom, predsednik Nikolić je istakao da otkrivanjem spomen-biste kralju Aleksandru ~I~ Karađorđeviću „otklanjamo još jednu nepravdu koju smo naneli sami sebi odričući se velikih ljudi koje je rodio srpski narod“.

- Nema boljeg mesta od Galerije velikana Doma Vojske Srbije, od ove zgrade koju je podigao zajedno sa Stepom Stepanovićem, pritom uloživši svoj novac za više od trećine vrednosti, rekao je predsednik i dodao da je Aleksandar ~I~ Karađorđević želeo da Ratnički dom „neguje, čuva i uči mladež Srbije o slavnoj, slobodarskoj epopeji njihovih predaka“.

Prema rečima Nikolića, država i Vojska ispunjavaju časnu dužnost čuvanja uspomene, negovanja osećanja pripadnosti zajedništvu, kulture sećanja, odavanja počasti velikanima, ali i učenju na njihovim neprolaznim i svevremenim vrednosnim sistemima.

- O ovom zdanju Ministarsvo odbrane i Vojska Srbije brinu onako kako se dobar domaćin brine o svojoj kući, pa je i to primer kako su, kroz kulturu i vojne tradicije, objedinjeni državni integritet i identitet Vojske. Na tom tragu danas otkrivamo spomenik velikanu naše istorije, poručio je Tomislav Nikolić.

Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin naglasio je da je jedina pravilna veza između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti davno uređena relacijom u kojoj samo onaj ko “poznaje i poštuje svoju prošlost, može da se odredi u sadašnjosti i da planira budućnost“.

- Velikani su tu radi nas, da nas podsećaju da je i u ratovima moguće i potrebno ostati čovek, ali i da je najveća žrtva dati sebe svojoj zemlji, svom narodu, za bližnje, za sve one koji bejahu, za sve one koji će doći, za večnost, rekao je pukovnik Karapandžin.

Nakon otkrivanja bronzane skulpture, u Svečanoj sali Doma, izveden je kulturno-umetnički program „Herojski temelji naših dana“. Glumci sa Akademije umetnosti i hor „Srbski pravoslavni pojci“ su kroz 10 scena oživeli ličnosti iz slavne srpske istorije koje su do sada dobile svoje mesto pod svodovima Doma Vojske Srbije.

Na Dan državnosti 15. februara 2015. predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić otkrio je spomen–obeležje „Na braniku otadžbine“, s likom najpoznatijeg srpskog izviđača Dragutina Matića, na zdanju Doma Vojske Srbije. Taj događaj bio je podsticaj da bronzana obličja dobiju i ostale značajne ličnosti srpske vojne, kulturne i naučne istorije čime je Medija centar „Odbrana“ počeo obeležavanje tri značajna jubileja za srpski narod – stogodišnjicu Prvog svetskog rata, dva veka od podizanja Drugog srpskog ustanka i sedam decenija od pobede nad fašizmom.

Na taj način Centralni hol pretvoren je u svojevrsnu galeriju u kome su do sada svoj bronzani lik dobili Nadežda Petrović, Đorđe Vajfert, general Jovan Dragašević, Stanislav Binički, Arčibald Rajs, general Koča Popović, Vladislav Petković Dis, sveti iguman Pajsije i sveti đakon Avakum, a bronzane biste vojvoda Stepa Stepanović i danas kralj Aleksandar ~I~ Karađorđević.
.