Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.01.2016.

Виталови сунцокрети у Дому Војске Србије



Изложба „Виталови сунцокрети“, у чијој су поставци бројна ликовна дела сакупљена током 20 година постојања ликовног конкурса компаније „Витал“, отворена је данас у Атријуму Дома Војске Србије, у сарадњи са Медија центром „Одбрана“.  
 
Поштоваоцима ликовне уметности обратили су се заменик директора Медија центра „Одбрана“ потпуковник Зоран Крупеж, генерални директор компаније „Витал“ Марко Абрамовић, а историчар уметности Никола Кусовац отворио је изложбу.
 
- Виталови производи добро су нам познати, али мање је познато да та компанија већ деценијама пружа снажну подршку домаћим уметницима. У том циљу, 1995. године установљен је Ликовни конкурс који је до данас привукао велико број ликовних стваралаца и успоставио галерију чији опус даје значајан допринос српској културној сцени. Баш у тој намери, да се уметност сачува и  да јој се омогући боља будућност, видимо повод за сарадњу наше две институције – поручио је потпуковник Крупеж.
 
Говорећи о томе шта посетиоце Мале Галерије Дома Војске очекује до 6. фебруара, до када је изложба отворена, Кусовац је истакао да је осим слике Моме Капора изложен део вредне колекције слика уметника који су инспирацију нашли у сунцокретима.
 
- Општа карактеристика одабраних радова огледа се у изразито ауторском приступу „задатој теми“. Заступљене поетике и ликовни програми најчешће се крећу од условно реалистичних интерпретација пејзажних простора Војводине, односно поља сунцокрета, или, махом декоративно схваћених, мртвих природа, до ликовних целина блиских сликарству асоцијативних предела и предмета. Пред посетиоцима је богата изложбена поставка на коју је вредело чекати – истакао је он, док је генерални директор „Витала“ подсетио на традицију те компаније дугу 160 година.
 
- Од почетне жеље да се подрже ликовни ствараоци, дошло се до галерије која обједињује вредна ликовна дела. Откупљујући остварења која задовољавају високе уметничке критеријуме, „Витал“ је створио збирку која заузима важно место у нашој културној баштини – рекао је Марко Абрамовић.
 
Међу делима у којима ће сви уживаоци ликовне уметности моћи да уживају наредних недеља у Дому Војске, налазе се сунцокрети Николе Граовца, Милице Динић. Симона Ђермановића, Ранка Ђурковића, Бранка Омчикуса и многа друга.