Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.06.2014.

Конференција о женама у секторима одбране и безбедности



Zene u uniformiДржавни секретар Министарства одбране Зоран Ђорђевић отворио је данас, у Медија центру у Београду, дводневну регионалну конференцију „Жене у униформи – јачање позиције жена у секторима одбране и безбедности“, коју организује Фонд социјалне и демократске иницијативе – ФОСДИ.

Секретар Ђорђевић је присутне информисао о резултатима примене Националног акционог плана за спровођење Резолуције СБУН 1325 „Жене, мир, безбедност“ у Србији.

- Република Србија, као потенцијална чланица Европске уније, уважава чињеницу да Европска комисија и Савет Европе, у својим одлукама и документима, истичу значај равноправног учествовања мушкараца и жена у секторима одбране и безбедности. У Србији је донето више нормативних и стратегијских докумената којима су обухваћени заштита жена, забрана дискриминације и родна равноправност. У протекле три године, Министарство одбране и Војска Србије, у сарадњи с органима државне управе, невладиним организацијама и међународним субјектима, успешно су реализовали активности у спровођењу НАП-а. Увођењем родне перспективе у реформу система одбране Србије, наша земља потврђује да активно доприноси процесима изградње мира, стабилности и безбедности на националном нивоу, у региону и светум - рекао је Ђорђевић и изразио наду да ће резултати скупа допринети размени искустава и бољем сагледавању положаја и улоге жена у униформи у Србији.

Присутнима су се обратили и председница Фонда социјалне и демократске иницијативе Наташе Милојевић, народна посланица и Zene u uniformiчланица Женске парламентарне мреже Дубравка Филиповски и председник Одбора за мањинска и људска права и равноправност полова у Скупштини Србије Мехо Омеровић.

Према речима председнице Фонда, савремена слика жене која носи униформу уместо да тражи заштиту, требало би да промени уобичајени родни стереотип о униформи као мушком атрибуту. Дубравка Филиповски је истакла да је учешће жена у решавању конфликата и спровођењу мира незамењиво, а Мехо Омеровић да је за свако демократско друштво значајно обезбедити веће учешће жена на свим нивоима демократског одлучивања, у свим секторима.

Првог дана Конференције приказан је и документарни филм о женама у Војсци и полицији Србије, који је емитован на ТВ Војводина и постављен на званичној интернет страници Министарства одбране.

Током скупа, учесници ће дискутовати о друштвеним стереотипима о женама у униформи, њиховом приказивању и представљању у медијима, образовању и могућностима за напредовање и изградњу каријере, као и о даљем раду при имплементацији Резолуције 1325, безбедносним и одбрамбеним аспектима прикључења Србије Европској унији, те положају жена у постконфликтним и посттрауматичним друштвима.

Zene u uniformiУчесници Конференције о женама у секторима одбране и безбедности су представници институција, извршне и законодавне власти, припадници снага безбедности и одбране, те организација цивилног друштва и академског сектора, као и медијских кућа из Србије, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Албаније.

Фонд социјалне и демократске иницијативе реализује шири програм посвећен унапређењу положаја жена у снагама безбедности и одбране под називом „Жене у униформи“, чији је основни циљ побољшање положаја жена у тим секторима и промовисање вредности равноправности и једнаких могућности, а у складу с препорукама Комитета ОУН и Резолуције 1325 о спречавању дискриминације жена.