Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.06.2014.

Konferencija o ženama u sektorima odbrane i bezbednosti



Zene u uniformiDržavni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević otvorio je danas, u Medija centru u Beogradu, dvodnevnu regionalnu konferenciju „Žene u uniformi – jačanje pozicije žena u sektorima odbrane i bezbednosti“, koju organizuje Fond socijalne i demokratske inicijative – FOSDI.

Sekretar Đorđević je prisutne informisao o rezultatima primene Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje Rezolucije SBUN 1325 „Žene, mir, bezbednost“ u Srbiji.

- Republika Srbija, kao potencijalna članica Evropske unije, uvažava činjenicu da Evropska komisija i Savet Evrope, u svojim odlukama i dokumentima, ističu značaj ravnopravnog učestvovanja muškaraca i žena u sektorima odbrane i bezbednosti. U Srbiji je doneto više normativnih i strategijskih dokumenata kojima su obuhvaćeni zaštita žena, zabrana diskriminacije i rodna ravnopravnost. U protekle tri godine, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, u saradnji s organima državne uprave, nevladinim organizacijama i međunarodnim subjektima, uspešno su realizovali aktivnosti u sprovođenju NAP-a. Uvođenjem rodne perspektive u reformu sistema odbrane Srbije, naša zemlja potvrđuje da aktivno doprinosi procesima izgradnje mira, stabilnosti i bezbednosti na nacionalnom nivou, u regionu i svetum - rekao je Đorđević i izrazio nadu da će rezultati skupa doprineti razmeni iskustava i boljem sagledavanju položaja i uloge žena u uniformi u Srbiji.

Prisutnima su se obratili i predsednica Fonda socijalne i demokratske inicijative Nataše Milojević, narodna poslanica i Zene u uniformičlanica Ženske parlamentarne mreže Dubravka Filipovski i predsednik Odbora za manjinska i ljudska prava i ravnopravnost polova u Skupštini Srbije Meho Omerović.

Prema rečima predsednice Fonda, savremena slika žene koja nosi uniformu umesto da traži zaštitu, trebalo bi da promeni uobičajeni rodni stereotip o uniformi kao muškom atributu. Dubravka Filipovski je istakla da je učešće žena u rešavanju konflikata i sprovođenju mira nezamenjivo, a Meho Omerović da je za svako demokratsko društvo značajno obezbediti veće učešće žena na svim nivoima demokratskog odlučivanja, u svim sektorima.

Prvog dana Konferencije prikazan je i dokumentarni film o ženama u Vojsci i policiji Srbije, koji je emitovan na TV Vojvodina i postavljen na zvaničnoj internet stranici Ministarstva odbrane.

Tokom skupa, učesnici će diskutovati o društvenim stereotipima o ženama u uniformi, njihovom prikazivanju i predstavljanju u medijima, obrazovanju i mogućnostima za napredovanje i izgradnju karijere, kao i o daljem radu pri implementaciji Rezolucije 1325, bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Srbije Evropskoj uniji, te položaju žena u postkonfliktnim i posttraumatičnim društvima.

Zene u uniformiUčesnici Konferencije o ženama u sektorima odbrane i bezbednosti su predstavnici institucija, izvršne i zakonodavne vlasti, pripadnici snaga bezbednosti i odbrane, te organizacija civilnog društva i akademskog sektora, kao i medijskih kuća iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

Fond socijalne i demokratske inicijative realizuje širi program posvećen unapređenju položaja žena u snagama bezbednosti i odbrane pod nazivom „Žene u uniformi“, čiji je osnovni cilj poboljšanje položaja žena u tim sektorima i promovisanje vrednosti ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, a u skladu s preporukama Komiteta OUN i Rezolucije 1325 o sprečavanju diskriminacije žena.