Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.05.2014.

АБХО вод Војске Србије помаже Трстенику



Министар одбране Братислав Гашић изјавио је у Трстенику, где су поплаве оставиле 15.000 мештана без пијаће воде, да ће сутра један АБХО вод Војске Србије доћи у то место да помаже у асанацији терена.

Министар  је новинарима током обиласка Трстеника и села Грабовац рекао да је данас на влади постигнут договор да министарство пољопривреде поведе комплетну акцију асанације терена широм Србије, "с обзиром да има веома много поплављених места у Србији и наш АБХО центар не може то да стигне".

"Добра вест је да је данас договорено и са Универзитетом у Крагујевцу да студенти Хемијског факултета буду заједно са њима и да помогну у сређивању терена", рекао је Гашић.

Према његовим речима, након физичке опасности за грађане Србије, која им је претила од поплава, сада им прети опасност од инфекција.

"Сада имамо исто тако важан задатак да не дође до инфекције, односно до нове опасности која може да угрози здравље грађана Србије. Предстоји нам нимало лак нити једноставан задатак, пре свега стручњацима из АБХО центра, ветеринарских станица и министарства пољопривреде", рекао је Гашић.

Министар Гашић је рекао да постоји план асанације поплављених подручја, али да сада мора да се брзо реагује и да се сви ресурси и снаге распореде тако да се, када се војска повуче из Обреновца, за који је рекао да је најугроженији град у Србији, свим снагама тамо реагује.

"Чини ми седа људи у овом крају Србије не схватају какве су размере катастрофе у Обреновцу. Ми имамо мртав град који се звао Обреновац", истакао је Гашић.

Министар одбране је казао да му се чини да грађани Србије не схватају озбиљно апеле српске владе ни када је било речи о евакуацији а ни сада када им се поручује да се не враћају у места која нису санирана.

"Не схватају озбиљно када им се каже да ништа не узимају са поплављеног земљишта док све то не буде прегледала пољопривредна и ветеринарскла инспекција. Имали смо веома много изливених септичких јама, пробијене канализације и животиња које су угинуле под водом", рекао је Гашић.

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић рекао је да су Западна Морава и река Љубостиње потопиле седам села, 420 стамбених објеката, да су оштећене саобраћајнице у укупној дужини 10 километара и, што је најважније, извориште здраве пијаће воде с којег се снабдева цео Трстеник.

"Нашли смо се у ситуацији да нам је 15.000 људи без капи пијаће и техничке воде", рекао је Алексић.

Он је објаснио да је алтернативним водом са малог изворишта синоћ део Трстеника добио техничку воду, али да без помоћи владе Србије ништа неће моћи да се учини када је реч о пијаћој води.

"То је нешто што нас чека током наредне године, јер је све уништено и морамо да правимо све из почетка", рекао је Алексић.

Он је додао да грађани Трстеника и околних села последњих дана рашчишћавају последице поплава, али да су у овом тренутку још два села, Глободер и Планиница, потпуно одсечени од света.

"Тамо већ пет дана тешка механизација отклања последице поплава и очекујемо да до краја сутрашњег дана дођемо и до тих села у којима живи 250 људи у 70 домаћинстава. Храну, воду, лекове и друге потребштине допремамо им пешице кроз шуму", рекао је председник општине Трстеник.

Алексић је истакао да Трстенику, осим пијаће воде, треба и дизел гориво за тешку механизацију која са путне инфраструктуре отклањања последица поплаве.

"За све остало сналазимо се сами, иако нам је поплављено више од 3.000 хектара општине. Не говорим уопште о пољопривредној штети, усевима и калемарској производњи, већ само о штети на грађевинским објектима и кућама наших суграђана", напоменуо је Алексић.

Он је поручио да ће велики проблем за мештане општине Трстеник бити повратак људи њиховим кућама, јер "немају средства за намештај и потопљене кревете".

"Солидарношцу, помоћи ћемо једни другима и скућити наше суграђане који су претрпели највећу штету", истакао је Алексић.

ТАНЈУГ