Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.12.2013.

Јачање Одбрамбене индустрије Србије



У Дому војске у Београду данас је одржан састанак о функционисању привредних друштава из групације Одбрамбене индустрије Србије.
Састанку су присуствовали министар одбране Небојша Родић, министар финансија Лазар Крстић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, представници Министарства привреде, директори свих привредних друштава из ове групације, председници надзорних одбора и представници скупштина ових привредних друштава, као и „Југоимпорт СДПР“.

На састанку су разматрана питања реализације финансијске консолидације предузећа из ове групације, унапређења производних капацитета, социјалног програма за решавање вишка запослених, као и решавање имовинско-правних питања проистеклих из процеса приватизације.

Одбрамбена индустрија је важан део привреде Србије и пред њом је задатак даљег организацијског и пословног снажења, с обзиром на производне потенцијале и извозне могућности. Нову развојну перспективу отвара Административни уговор о сарадњи између Министарства одбране Републике Србије и Европске одбрамбене агенције, који су у Бриселу потписали министар одбране Небојша Родић и висока представница за спољне послове и безбедносну политику Европске уније Кетрин Ештон, која обавља и дужност директора Европске одбрамбене агенције.

Уговор са Европском одбрамбеном агенцијом омогућава јачање домаће наменске индустрије и истраживачких потенцијала српских института, као и технолошку модернизацију оружаних снага, а тиме и унапређење војних и одбрамбених способности. То је шанса коју треба искористити, уз настојање да се страним улагањима повећају капацитети, брже реализују перспективни пројекти и заједно са партнерима лакше дође до купаца на светском тржишту.

На данашњем састанку истакнуто је да је за даље јачање домаће одбрамбене индустрије неопходно обезбедити још боље функционисање, повећање пословности, радне и технолошке дисциплине, као и подизање квалитета кадровске структуре у складу са дефинисаним захтевима.

Министарство одбране Републике Србије учиниће све да расположиве капацитете Одбрамбене индустрије Србије подржи и ојача јер то представља значајан сегмент привреде наше државе. У том циљу наставиће непосредну сарадњу са надлежним државним органима, при чему очекује да се досадашња подршка настави и у наредном периоду.