Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.12.2013.

Jačanje Odbrambene industrije Srbije



U Domu vojske u Beogradu danas je održan sastanak o funkcionisanju privrednih društava iz grupacije Odbrambene industrije Srbije.
Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Rodić, ministar finansija Lazar Krstić, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva privrede, direktori svih privrednih društava iz ove grupacije, predsednici nadzornih odbora i predstavnici skupština ovih privrednih društava, kao i „Jugoimport SDPR“.

Na sastanku su razmatrana pitanja realizacije finansijske konsolidacije preduzeća iz ove grupacije, unapređenja proizvodnih kapaciteta, socijalnog programa za rešavanje viška zaposlenih, kao i rešavanje imovinsko-pravnih pitanja proisteklih iz procesa privatizacije.

Odbrambena industrija je važan deo privrede Srbije i pred njom je zadatak daljeg organizacijskog i poslovnog snaženja, s obzirom na proizvodne potencijale i izvozne mogućnosti. Novu razvojnu perspektivu otvara Administrativni ugovor o saradnji između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Evropske odbrambene agencije, koji su u Briselu potpisali ministar odbrane Nebojša Rodić i visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije Ketrin Ešton, koja obavlja i dužnost direktora Evropske odbrambene agencije.

Ugovor sa Evropskom odbrambenom agencijom omogućava jačanje domaće namenske industrije i istraživačkih potencijala srpskih instituta, kao i tehnološku modernizaciju oružanih snaga, a time i unapređenje vojnih i odbrambenih sposobnosti. To je šansa koju treba iskoristiti, uz nastojanje da se stranim ulaganjima povećaju kapaciteti, brže realizuju perspektivni projekti i zajedno sa partnerima lakše dođe do kupaca na svetskom tržištu.

Na današnjem sastanku istaknuto je da je za dalje jačanje domaće odbrambene industrije neophodno obezbediti još bolje funkcionisanje, povećanje poslovnosti, radne i tehnološke discipline, kao i podizanje kvaliteta kadrovske strukture u skladu sa definisanim zahtevima.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije učiniće sve da raspoložive kapacitete Odbrambene industrije Srbije podrži i ojača jer to predstavlja značajan segment privrede naše države. U tom cilju nastaviće neposrednu saradnju sa nadležnim državnim organima, pri čemu očekuje da se dosadašnja podrška nastavi i u narednom periodu.