Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.10.2013.

Састанак министара одбране Србије и Хрватске



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић разговарао је данас са министром одбране Републике Хрватске Антом Котромановићем. На састанку је истакнуто да су одбрамбена и безбедносна сарадња веома успешан вид сарадње две земље. Тежишне области сарадње Србије и Хрватске у области одбране обухватају размену искустава о учешћу у мултинационалним операцијама, трасформацији оружаних снага, логистици, атомско-биолошко-хемијској одбрани и имплементацији система Планирања, програмирања, буџетирања и извршења.

„Република Србија заинтересована је за унапређење војнообразовне и војномедицинске сарадње, као и за успостављање војноекономске сарадње и заједнички наступ на трећим тржиштима“, истакао је министар Родић.

Министри одбране разговарали су о могућем заједничком ангажовању у мултинационалним операцијама, као и о искуствима Републике Хрватске у унапређењу административних капацитета у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

Министри Родић и Котромановић истакли су да су билатерални односи Србије и Хрватске од посебне важности за будућност региона. Оцењено је да улазак Хрватске у Европску унију представља снажан подстицај за европску перспективу региона. Исказана је захвалност на подршци коју Република Хрватска пружа нашој земљи на том путу.