Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
17.10.2013.

Састанак министара одбране Србије и Француске



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић, у оквиру дводневне званичне посете Француској, састао се данас у Паризу са министром одбране Републике Француске Жан-Ив Ле Дрианом.

Централне теме разговора биле су могућности за унапређење сарадње у области одбране, посебно у домену заједничке обуке и заједничког ангажовања у мултинационалним операцијама, као и интензивирање војнообразовне, војноекономске и војнотехничке сарадње. На састанку се такође разговарало о настојањима Републике Србије за јачање регионалне повезаности и брже интегрисање у Европску унију.

Министри су закључили да су створени услови за пуну примену и унапређење сарадње у области одбране у оквиру Споразума о Стратешком партнерству Србије и Француске.

Сарадња у области одбране између Србије и Француске је интензивна, али има могућности за квалитативно и квантитативно унапређење у областима од обостраног интереса. Министарство одбране Републике Србије чврсто је опредељено за наставак сарадње са Републиком Француском у области ангажовања у мултинационалним операцијама.

Ле Дриан је одао признање Влади Србије за напредак који је остварен у преговорима са Приштином, као и за учешће Србије у међународним мировним операцијама заједно са Француском.

Обука два тима за заштиту бродова~ (AVPD)~, реализована од 11. до 15. марта 2013. године у Лоријану (Р. Француска), представља значајан корак на пољу заједничких припрема и ангажовања у мултинационалним операцијама и најважнију тачку сарадње две државе. Француска ће од децембра 2013. године бити водећа нација у операцији АТАЛАНТА, а Министарство одбране Републике Србије планира ангажовање једног официра Војске Србије на француском војном броду, у саставу мултинационалног штаба ~(FHQ)~.

Министар одбране Републике Србије положио је, данас у 10 часова, венац на Српском војничком гробљу у месту Тије, надомак Париза, у славу српских ратника погинулих у Првом светском рату. Српско војничко гробље у Тијеу званично је отворено и освештано 1931. године. О укупном броју српских жртава у Великом рату још нема потпуно поузданих података, а поједине процене крећу се од око 800.000 до 1.250.000 погинулих и умрлих, а материјална штета процењује се на око 10 милијарди златних франака.

Посету Француској министар Родић наставља учешћем на интерминистарском састанку поводом припрема за обележавање стогодишњице почетка Првог светског рата. Састанак, који се одржава на позив француског министра делегираног за борачка питања при француском Министарству одбране, Кадера Арифа, почеo вечерас церемонијом оживљавања вечног пламена код Тријумфалне капије у Паризу.