Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
03.10.2013.

Презентација пројекта ~CASM~ у ОЕБС-у



На састанку Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС-а у Бечу учествовао је бригадни генерал др Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије и председавајући Извршног одбора пројекта „Програм развоја капацитета за управљање залихама конвенционалне муниције у Републици Србији - ~CASM~“. У раду је учествовао и Иван Звержхановски из Програма за развој Уједињених нација (~UNDP~) у Србији који је програмски менаџер пројекта.

Досадашња реализација пројекта је у дискусији оцењена као веома успешна и пројекат је означен као пример доброг заједничког деловања ОЕБС, ~UNDP~ и Владе Србије, усмерен на унапређење људске безбедности, регионалне стабилности и заштите животне средине. Досадашњу реализацију пројекта је као успешну оценио и представник Европске уније при ОЕБС-у.

Поред ~UNDP~, пројекат ~CASM~ је кроз донације подржало и једанаест држава чланица ОЕБС-а: Шпанија, Немачка, Швајцарска, Велика Британија, Турска, Данска, Норвешка, Чешка, Луксембург, Француска и Мађарска, у укупном износу од око 808.000 долара. Током састанка Данска је најавила нову донацију у износу од 30.000 еура.

Пројекат ~CASM~ успостављен је на основу захтева Владе Србије упућеном ОЕБС-у и ~UNDP~ -у, у јуну 2011. године, за пружањем помоћи на плану повећања сигурности и безбедности складишта конвенционалне муниције „Мирничка река“ и „Мрсаћ“, инфраструктурног опремања ТРЗ Крагујевац у циљу повећања безбедности процеса делаборације муниције, односно делаборације вишкова муниције пуњене белим фосфором, специјалне муниције и напалм праха.

У оквиру реализације пројекта ~CASM~, до сада је завршено уклањање 161 тоне вишка напалм праха. У току је процес делаборације муниције пуњене белим фосфором у ТРЗ Крагујевац и њена припрема за фазно отпремање на локацију у иностранству где ће бити коначно уништена, као и израда планских докумената за реурбанизацију складишта муниције „Мирничка река“ и „Мрсаћ“.