Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.09.2013.

Посета Српско-руском хуманитарном центру у Нишу



Председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар одбране Небојша Родић састали су се данас у Нишу с министром за ванредне ситуације Руске Федерације Владимиром Пучковим. Сусрету су присуствовали и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, градоначелник Ниша Зоран Перишић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, чланови делегације Руске Федерације, представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова и града Ниша.

Том приликом чланови делегација посетили су нишки аеродром „Константин Велики“, где је стациониран Српско-руски хуманитарни центар за реаговање у случају ванредних ситуација и присуствовали демонстрационом лету руског авиона за гашење пожара Беријев Бе 200. Током вежбе гашења пожара авион Беријев Бе 200 испустио је воду изнад писте нишког аеродрома. Пуњење резервоара, чији капацитета износи 12 тона воде, може да се обавља на аеродрому, али и у ниском лету изнад jезера или реке.

Након демонстрационог лета, министри и чланови српске и руске делегације разговарали су у Градскоj кући у Нишу о напретку Центра и његовој регистрацији, могућности коришћења дела нишке касарне „Стеван Синђелић“ за потребе Центра, опремању и смештајним капацитетима аеродрома за средства Центра.

Премијер Дачић и министар Пучков потписали су почетком године у Нишу закључке о функционисању овог центра коjи треба да почне да ради пуним капацитетом до краjа године.