Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
06.04.2012.

Министар Шутановац обишао фабрику „Милан Благојевић - наменска“ у Лучанима



Министар одбране Драган Шутановац, помоћник за материјалне ресурсе Илија Пилиповић, начелник Управе за одбрамбене технологије, бригадни генерал др Бојан Зрнић, са сарадницима, обишли су данас предузеће „Милан Благојевић - наменска“ у Лучанима. Након разговора са руководством фабрике, министар је обишао погоне за израду сагорљивих елемената и погон за основно пуњење.

Истичући значај наменске индустрије, министар Шутановац је оценио да је она једна од највиталнијих грана индустрије наше земље и да је та фабрика кључна за наменску индустрију Србије.

- Фабрике у Ваљеву, Чачку и Ужицу директно зависе од компонената које се производе у фабрици у Лучанима. У протеклом периоду, ова фабрика је задржала своје капацитете, упослила младе стручњаке, као и инжињере који дуги низ година нису запошљавани у овом региону – истакао је министар Шутановац додајући да је у протекле четири године повећана производња за 70 одсто и да је дуплирана просечна плата, која је данас виша од просечне плате у Србији.

У овом тренутку, како је нагласио министар одбране, уговорени су послови за 25 милиона долара, а то је само иницијална каписла, јер се добијањем статуса кандидата и отпочињањем преговора са Европском одбрамбеном агенцијом, Србија враћа и заузима адекватно место у свету када је реч о пословима одбрамбене индустрије.

- Верујем да ће Лучани свакако доживети процват, а проблеми који постоје биће успешно решени на седницама Владе. Очекујем да ће фабрика ове године решити све проблеме када је реч о дуговањима, и да ће се пуним плућима кренути ка уговарању нових послова – оценио је министар изражавајући посебно задовољство што је план који је направљен пре четири године остварен, што су упослени млaди људи и што је то допринело стабилизацији читавог региона.

Према речима директора предузећа „Милан Благојевић - наменска“ у Лучанима Радоша Миловановића, упосленост капацитета тог предузећа од 2007. бележи стални раст.

- Данашња посета била је прилика да министра Шутановца известимо о раду у протеклој години, која је била изузетно тешка, а предочили смо му и планове за наредни период. Капацитети наше фабрике су у овој и наредној години у потпуности упослени, фабрика ради и викендом – истакао је директор Миловановић додајући да су спремни да одговоре свим захтевима када је реч о производњи и капацитетима.

Миловановић је посебно истакао да је након добијања статуса кандидата и почетка преговора наше земље са Европском одбрамбеном агенцијом повећана потражња за производима. Као илустрација за то, је како је нагласио, и посета компаније „Џенерал Динамикс“ која има седишта широм света, као и представника осталих најважнијих компанија на светском тржишту одбрамбене технологије.

- Ветрови који дувају у нашој земљи су веома повољни за нашу производњу – истакао је он, изражавајући посебно задовољство министру одбране и Влади наше земље што је широм отворила врата светског тржишта тој фабрици.

Предузеће „Милан Благојевић-Наменска“ А.Д.- Лучани део је одбрамбене индустрије Србије, а данас је у области барута и експлозива признат произвођач у свету. Послује као акционарско друштво затвореног типа, у коме је 67,78 процената капитала у власништву државе и запошљава око 1.000 радника. Предузеће МБ-Наменска извози производе у 26 земаља света и то у Европи, Азији, Северној и Јужној Америци. Признање за квалитет производа, као најјачи аргумент за добар пласман на светском тржишту, потврђено је Сертификатом система менаџмента квалитетом ИСО 9001.

ОДГОВОР НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Говорећи о капацитетима фабрике, министар Шутановац је истакао да она запошљава 1015 радника, од којих око 100 ради по уговорној обавези, а од тог броја 90 су инжењери. Уз то, протекле године је примљено 15 младих инжењера разних струка на одговорна места у том предузећу.

- Када је реч о извозу, 2007. године било је нешто више од 60 милиона долара извоза, а претходне две године просек извоза је 50 милиона долара, што је готово 3, 5 пута више. Већ за ову годину имамо уговорених послова који треба да се реализују у износу око 275 милиона долара, а укупно послова који су до сада уговорени за наредни период износе око 600 милиона долара – нагласио је министар указујући да одбрамбена индустрија са десетак хилада запослених ствара велику добит како за своју фирму тако и путем пореза за буџет.

Он је подсетио да су све фабрике наменске индустрије током бомбардовања 1999. године уништене, па је фабрика у Лучанима добар пример како да уз добро планирање, менаџмeнт и инвестиције могу да се стабилизују и проблематичне тачке.