Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
02.02.2012.

Састанак министра Шутановца са представницима ОЕБС и UNDP



Министар одбране Драган Шутановац састао се данас са делегацијом ОЕБС и UNDP коју су предводили шеф мисије ОЕБС у Србији амбасадор Димитреос Кипреос и стални координатор УН у Србији, UNDP Вилијам Инфанте. Сусрет је организован ради размене недавно потписаног Програма развоја капацитета за управљање залихама конвенционалне муниције Републике Србије.

Том приликом министар Шутановац је истакао да су, након што је Србија изразила потребу да решава проблем складиштења и уништења неперспективне муниције, ОЕБС и UNDP, који раде у Београду, брзо реаговале, а данас је и размењен потписани документ.

- На основу Протокола о сарадњи, ОЕБС и UNDP ће подржати пројекат који вреди око 11 милиона долара и који ће трајати наредних пет година. Према том пројекту, страни донатори ће инвестирати у Србију у циљу развоја капацитета у области заштите и складиштења перспективне муниције, развоја капацитета у ТРЗ Крагујевац, као и уништења оне муниције која је неперспективна и која је само претња цивилном становништву – оценио је министар Шутановац.

Говорећи о значају потписаног документа, министар одбране је нагласио да је реч о пројекту који није важан само са аспекта Министарства одбране и Војске Србије, већ помаже безбедност свих грађана, нарочито оних који живе у непосредној близини војних складишта.

- Колика је важност пројекта сведочи и то да смо у протекла два месеца већ добили две земље донаторе, Велику Британију и Шпанију, а донације су најавили и Немачка и Чешка. Верујемо да ће велики број земаља које су наши пријатељи и које сарађују са Министарством одбране, учинити напор и донирати средства која ће помоћи реализацију пројекта, рекао је министар на крају обраћања.

Шеф мисије ОЕБС у Србији амбасадор Кипреос изразио је задовољство потписивањем Протокола о сарадњи, у оквиру кога ће бити покренут програм који ће развијати капацитете за складиштење конвенционалне муниције. Он је додао да је реч о програму који није чисто војни већ има веома важан цивилни аспект и значајан је за целокупно становништво.

Изражавајући задовољство поводом данашње размене недавно потписаног документа, стални координатор УН у Србији, UNDP, Вилијам Инфанте је поручио да је реч о сигнализацији партнерства у решавању питања складиштења муниције. Како је истакао, то је веома важан пројекат како за грађане Србије, тако и за нашу Владу и Министарство одбране, додајући да ће UNDP наставити да доприноси промовисању безбедности и стабилности у југоисточној и централној Европи. Према речима Инфантеа, улога Србије у том правцу је протеклих година значајно узнапредовала, а такође успоставља нове пројекте и покреће бројне иницијативе у циљу ојачавања стабилности и безбедности у региону.

Састанку су присуствовали и државна секретарка у Министарству одбране др Тања Мишчевић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица.