Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
06.02.2024.

Практична обука кандидата за подофицире Војске СрбијеНа полигону „Пескови“ код Пожаревца у току је реализација стационарног логоровања за кандидате из грађанства који се оспособљавају за пријем у професионалну војну службу у својству подофицира Војске Србије.
Кандидати су слушаоци прве класе Курса за подофицире, који се, као нови модел оспособљавања за почетне подофицирске дужности у јединицама Војске Србије, организује од прошле године, у трајању од девет месеци.
 
Стационарно логоровање долази након прва два модула оспособљавања, током којих су полазници стекли знања неопходна за обављање основних војничких дужности и способности за командовање групом, тимом и одељењем.  
 
У теренским условима на полигону кандидати увежбавају тактичке радње и поступке у одбрани и нападу, реализују бојева гађања, крећу се на непознатом терену уз помоћ карте и ручне бусоле и савлађују различите препреке на земљишту.
Циљ је да се у пракси провере и примене стечена знања и способности и да се будући подофицири адаптирају на услове живота и рада на терену.
 
По завршеном логоровању следи специјалистичка обука за дужности у оквиру родова и служби и, потом, стажирање у јединицама Војске Србије на радним местима за која су кандидати конкурисали. Они који успешно савладају сва четири модула Курса за подофицире биће промовисани у чин водника и ступиће у строј старешина Војске Србије.