Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
06.02.2024.

Praktična obuka kandidata za podoficire Vojske SrbijeNa poligonu „Peskovi“ kod Požarevca u toku je realizacija stacionarnog logorovanja za kandidate iz građanstva koji se osposobljavaju za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira Vojske Srbije.
Kandidati su slušaoci prve klase Kursa za podoficire, koji se, kao novi model osposobljavanja za početne podoficirske dužnosti u jedinicama Vojske Srbije, organizuje od prošle godine, u trajanju od devet meseci.
 
Stacionarno logorovanje dolazi nakon prva dva modula osposobljavanja, tokom kojih su polaznici stekli znanja neophodna za obavljanje osnovnih vojničkih dužnosti i sposobnosti za komandovanje grupom, timom i odeljenjem.  
 
U terenskim uslovima na poligonu kandidati uvežbavaju taktičke radnje i postupke u odbrani i napadu, realizuju bojeva gađanja, kreću se na nepoznatom terenu uz pomoć karte i ručne busole i savlađuju različite prepreke na zemljištu.
Cilj je da se u praksi provere i primene stečena znanja i sposobnosti i da se budući podoficiri adaptiraju na uslove života i rada na terenu.
 
Po završenom logorovanju sledi specijalistička obuka za dužnosti u okviru rodova i službi i, potom, stažiranje u jedinicama Vojske Srbije na radnim mestima za koja su kandidati konkurisali. Oni koji uspešno savladaju sva četiri modula Kursa za podoficire biće promovisani u čin vodnika i stupiće u stroj starešina Vojske Srbije.