Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
28.01.2024.

Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста



Државна церемонија одавања почасти поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста одржана је данас код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду. 

Церемонији су у име Министарства одбране и Војске Србије присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал - потпуковник Душко Жарковић. 

Догађају су присуствовали и представници Владе Србије и Народне Скупштине Републике Србије, представници Града Београда, Меморијалног центра ,,Старо сајмиште”, СУБНОР-а Србије, бројних удружења, ратни ветерани, преживели логораши као и потомци страдалих. 

Други светски рат однео је више милиона недужних жртава, а Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се од 2005. године, доношењем Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација. Дан када је 1945. године ослобођен најозлоглашенији концентрациони логор Аушвиц-Биркенау Генерална скупштина УН прогласила је као дан  људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње, заснованих на предрасудама.