Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
28.01.2024.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta



Državna ceremonija odavanja počasti povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta održana je danas kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu. 

Ceremoniji su u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general - potpukovnik Duško Žarković. 

Događaju su prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije i Narodne Skupštine Republike Srbije, predstavnici Grada Beograda, Memorijalnog centra ,,Staro sajmište”, SUBNOR-a Srbije, brojnih udruženja, ratni veterani, preživeli logoraši kao i potomci stradalih. 

Drugi svetski rat odneo je više miliona nedužnih žrtava, a Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, donošenjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Dan kada je 1945. godine oslobođen najozloglašeniji koncentracioni logor Aušvic-Birkenau Generalna skupština UN proglasila je kao dan  ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje, zasnovanih na predrasudama.