Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.05.2023.

Главна награда за ВФЦ „Застава филм“ на фестивалу „Златна буклија“



Војнофилмски центар „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране освојио је три награде на 18. Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани, међу којима је и Гран при за најбољи филм.

Престижну награду освојио је документарни филм „Херојска 37. моторизована бригада“ у конкуренцији више од 300 филмова из 11 земаља.
 
Филм редитеља Марка Каменице и сниматеља Мирка Лукановића прича је о једном времену и својеврсно је сведочанство о доприносу те херојске бригаде одбрани отаџбине. Гледаоцима веродостојно приближава задатке припадника 37. моторизоване бригаде, борбе и дешавања у зони дејстава, а посебну вредност остварењу дају сведочанства бораца која су сачувана од заборава. 

Према речима директора „Застава филма“ пуковника Горана Иконића, награде на најбољи начин приказују разноврсност продукције и значај тематике којом се Војнофилмски центар бави. Како је нагласио, те награде потврђују да је ВФЦ „Застава филм“ на правом путу и дају подстрек да наставе да раде још боље и преданије.
 
На овогодишњем фестивалу, ВФЦ „Застава филм“ освојио је три значајна признања за различите теме – две историјске и једну еколошко-туристичку. Велику награду „Златна буклија“ добио је и прослављени редитељ Ђорђе Кадијевић за нарацију у филму „Офлаг“, а Медаљон „Златна буклија“ додељен је филму „Шуме и воде Старе планине“.