Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.05.2023.

Glavna nagrada za VFC „Zastava film“ na festivalu „Zlatna buklija“



Vojnofilmski centar „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane osvojio je tri nagrade na 18. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ u Velikoj Plani, među kojima je i Gran pri za najbolji film.

Prestižnu nagradu osvojio je dokumentarni film „Herojska 37. motorizovana brigada“ u konkurenciji više od 300 filmova iz 11 zemalja.
 
Film reditelja Marka Kamenice i snimatelja Mirka Lukanovića priča je o jednom vremenu i svojevrsno je svedočanstvo o doprinosu te herojske brigade odbrani otadžbine. Gledaocima verodostojno približava zadatke pripadnika 37. motorizovane brigade, borbe i dešavanja u zoni dejstava, a posebnu vrednost ostvarenju daju svedočanstva boraca koja su sačuvana od zaborava. 

Prema rečima direktora „Zastava filma“ pukovnika Gorana Ikonića, nagrade na najbolji način prikazuju raznovrsnost produkcije i značaj tematike kojom se Vojnofilmski centar bavi. Kako je naglasio, te nagrade potvrđuju da je VFC „Zastava film“ na pravom putu i daju podstrek da nastave da rade još bolje i predanije.
 
Na ovogodišnjem festivalu, VFC „Zastava film“ osvojio je tri značajna priznanja za različite teme – dve istorijske i jednu ekološko-turističku. Veliku nagradu „Zlatna buklija“ dobio je i proslavljeni reditelj Đorđe Kadijević za naraciju u filmu „Oflag“, a Medaljon „Zlatna buklija“ dodeljen je filmu „Šume i vode Stare planine“.