Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
01.02.2023.

Обука ронилаца Речне флотиле у зимским условима



На више локација на Дунаву припадници ронилачке јединице из састава Речне флотиле реализују редовну обуку и кондицирање у зимским и у условима смањене видљивости.
Ова обука представља једну од психофизичких најзахтевнијих вежбовних активности војних ронилаца будући да се реализује при веома ниским температурама воде, а циљ је одржавање високог нивоа оспособљености за обављање наменских задатака на унутрашњим пловним путевима у свим хидрометеоролошким условима.
 
У складу са програмом обучавања, рониоци прво реализују кондицирање у хипербаричној барокомори, а потом на реци увежбавају поступке приликом извођења зарона, претраживања речног дна, проналажења и извлачења потонулих објеката, те тактичке радње које се примењују у противдиверзантском обезбеђењу бродова у уређеном рејону базирања. 
Велики број сложених задатака за које је намењена ронилачка јединица Војске Србије захтева изузетну увежбаност, физичку спремност и менталну снагу и стабилност речних ронилаца, као и поштовање строгих процедура у припреми и реализацији задатака. Стога је неопходно да се њихова обука реализује током целе године како би у сваком тренутку били способни за решавање најтежих ситуација и припремљени за највеће психофизичке напоре.