Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.12.2022.

Војници генерације „децембар 2022“ положили заклетву



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“ свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2022“ и полазника Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО.

Честитајући положену заклетву, министар Вучевић рекао је да тај чин представља велики догађај у животу младих у свечаном строју. Према његовим речима, они су данас дали веома важну реч, можда и најважнију у свом животу.

- Пред грбом, пред заставом Републике Србије заклели сте се да ћете бити уз свој народ где год и кад год затреба. Нека вам речи заклетве буду заувек урезане у срца и нека вас подстичу у извршавању војничких задатака док год стојите у војничком строју, али и свакодневном животу. Нека вам оне буду звезда водиља у чувању наше отаџбине и свих њених светиња. Поштујте светла војничка дела наших предака којима се дичио читав свет, а којем су непријатељски команданти одавали почаст током историје, жалећи што нису имали част да и таквима командују. Никада немојте заборавити да припадате народу који се поноси својим прецима, јер само уколико искрено поштујете своју историју можете имати светлу будућност. Посебно ми је драго и поносан сам на вас, јер сте својим избором дали добар, најбољи пример свим младићима и девојкама да заволе и пожеле часни војнички позив, на чему вам искрено честитам, рекао је министар Вучевић.

Како је истакао, њима се пружа могућност да се оспособе за руковање наоружањем и војном опремом, да провере и унапреде своје психофизичке способности, али и да у једној специфичној средини каква је војна стекну добре пријатеље и јединствено искуство које ће им значити у будућим животним изазовима.

- Захваљујући подршци државног врха, у претходном периоду учинили смо много на унапређењу услова живота и рада, услова за извођење обуке, али и на побољшању материјалног статуса и стандарда припадника наше војске. Сигуран сам да ћете то и сами увидети и уверен сам да ће се поред наших будућих подофицира и највећи број вас који стојите у овом свечаном строју, након одслуженог војног рока определити да своју професионалну каријеру вежу за Војску Србије. За најбоље, места ће увек бити, поручио је министар одбране.

Обраћајући се породицама и пријатељима војника и будућих подофицира Војске Србије, министар Вучевић захвалио им је што су момке и девојке поверили Војсци у овој “тешкој и поносној улози, улози браниоца отаџбине” и додао да је то “велика животна победа”.

Министар одбране говорио је да се Република Србија данас суочава са сложеним односима који владају у сфери националне, регионалне и глобалне безбедности, које првенствено карактеришу политичко и правно насиље, терор над нашим народом на Косову и Метохији које спроводе привремене институције у Приштини, али и светски проблеми који се снажно рефлектују на наш регион.

- У светлу тих изазова, Војска Србије се припрема како би нашим грађанима омогућила да безбедни и у миру граде своју будућност. Развијамо оперативне способности и морал, обучавамо се и опремамо за одбрану Србије и заштиту њених виталних интереса и вредности, са искреном жељом да те способности никада у стварној ситуацији не опробамо. Увек ћемо бити уз наш народ, јер Војска Србије баштини традицију народне војске. Грађани Србије су наш извор, а њихова сигурност разлог нашег постојања, истакао је министар Вућевић и пожелео војницима и полазницима Курса за подофицире да се врхунски оспособе и да им речи војничке заклетве увек буду на уму и у срцима.

- Будите поносни припадници Војске Србије, поносни на данас изречену заклетву и немојте никада, али никада да заборавите да је Србија наша једина отаџбина. Живела Војска Србије, живела наша отаџбина Србија, закључио је министар одбране.

Данашњој свечаности присуствовали су командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова и верских заједница, као и породице и пријатељи војника и полазника Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО.

Командант свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић.

Новак Јовановић из Косовске Митровице одлучио је да се пријави на добровољно служење војног рока због љубави према војсци коју гаји још од детињства.

- Очекујем да се запослим у Војсци и сви, поготово мушкарци, треба да одслуже добровољни војни рок. Ово бих свима препоручио због пријатељства, а и због тога што у војсци "постанеш човек", истакао је војник Јовановић.

Ивана Здравковић из Куршумлије долази из "војничке породице" и на Курс за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО се пријавила из љубави према својој земљи и војсци. Она је позвала младе да се пријаве на конкурс за подофицире те истакла да је обука изузетно испланирана и да је дружење непроцењиво.