Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.12.2022.

Министар Вучевић присуствовао представљању дела академика Дејана Медаковића



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас представљању дела академика Дејана Медаковића поводом стогодишњице рођења тог истакнутог научника, књижевника, историчара уметности и културе, у Дому Војске Србије у Београду. Министар Вучевић том приликом рекао је да је прича о Дејану Медаковићу незаустављива, победничка, успешна, али и да говори  много више од једне историјске епохе.

- Наравно да јесте снажна веза Дејана Медаковића са градом одакле ја долазим, са Новим Садом и са Сремским Карловцима, и породично, и професионално. Добар део његове каријере је управо био везан и за Матицу српску, за Галерију Матице српске, за његове Сремске Карловце, али Дејан Медаковић је свесрпски интелектуалац, светионик, неко ко нам је откривајући истину о историји давао сигнале или путоказ за будући период - рекао је министар Вучевић.

Министар одбране том приликом захвалио се издавачкој кући “Прометеј” на доследном и упорном раду, као и посвећености да рад овог великог академика не падне у заборав истичући значај његових дела за историју уметности, историју и науку у Србији. Говорећи о животу и раду прослављеног академика министар одбране осврнуо се и на ситуацију на Косову и Метохији.

- Сигуран сам да у списима, речима и мислима које су остале иза Дејана Медаковића можда лежи и неки од одговора на питања која нас и данас муче или оне ситуације које нам се и данас дешавају, које нису карактеристичне само за садашње време. Оне се пре свега на жалост нашег страдалног народа на Косову и Метохији понављају, не више деценија, него више векова. Тако да не заборавимо да историја јесте учитељица живота. Дејан Медаковић је имао фантастично објашњење шта је историја,  управо са освртом да историја објашњава садашњост и практично и јесте путоказ за будућа времена - рекао је министар Вучевић.

Он је нагласио да постоји одговорност и обавеза према будућим генерацијама.

- Не стидимо се онога што је било, учимо и на грешкама које смо нажалост понекад правили и не стидимо се људи који су заиста на понос целог нашег народа, као што је био и Дејан Медаковић. И да не дозволимо да неки савремени токови, неки трендови баце прашину или сенку над опусом Дејана Медаковића, да нас не убеде да ни то није модерно, него да нађемо времена да прочитамо бар понеку реченицу, понеки пасус, понеку страницу или књигу да би разумели да је постојало нешто и пре нас, и пре свега да би разумели обавезу коју имамо према онима који ће доћи после нас - истакао је министар Вучевић.

Дејан Медаковић једна је од најзначајнијих личности која је стварала у последњих 100 година. О његовим делима, каријери и животу говорили су испред издавачке куће “Прометеј” Зоран Колунџија, председник Одбора и Скупштине Вукове задужбине др Бошко Сувајџић, академик Светислав Божић, историчар уметности др Владимир Симић и председник Извршног одбора за обележавање 800 година Хиландара др Зоран Бингулац.

У Дому Војске Србије представљено је 16 књига објављених у овој години -  мемоарско-дневничке књиге „Дани сећања 1–8”, „Ефемерис 1–5” у две књиге, „Песме и приповетке”, „Вуковој задужбини”, као и најзначајније књиге из историје уметности „Српски сликари”, „Графика српске штампане књиге 15–17. века”, „Барок код Срба”, „Откривања Хиландара” и „Истраживачи српских старина”.