Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
19.11.2022.

Представници Министарства одбране на Првој регионалној конференцији Мреже жена у полицији Републике Србије



Прва регионална конференција у организацији Мреже жена у полицији Републике Србије под покровитељством ОЕБС под називом  "Полицијски изазови у постковид - 19 условима и улога жена у сектору безбедности" одржана је ове седмице у Палати Србија. У име Министарства одбране на Конференцији учествовали су саветник министра одбране за родна питања пуковник Снежана Васић и представници Канцеларије за родну равноправност Сектора за људске ресурсе Министарства одбране Тинка Милутиновић и Сања Јевтовић Чановић.

Достигнућа из области родне равноправности у Министарству одбране и Војсци Србије презентовала је пуковник Васић, истакавши да је постигнут видан напредак у последњој деценији кад је реч о присуству жена у систему одбране, да су равноправне у смислу пријема у професионалну војну службу,  уписа у војне школе као и конкурисања за добровољно служење војног рока.

Конференцију је отворио министар унутрашњих послова Братислав Гашић, а на конференцији су говорили и Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, заменица шефа Мисије ОЕБС у Србији Сара Груен, председница Европске мреже жена у полицији Монсерат Пина Мартинез и председница Мреже жена у полицији Србије Татјана Ветро.

Учесници конференције су разменили искуства у раду током пандемије ковид-19, са родног аспекта и закључили да су овакви сусрети од изузетног значаја за унапређење положаја жена у сектору безбедности.