Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.10.2022.

Посета председавајућег Војном комитету НАТО Србији



Председавајући Војном комитету НАТО холандски адмирал Роб Бауер, који борави у Републици Србији на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, састао се данас са помоћником  министра одбране за политику одбране Предрагом Бандићем. Двојица званичника разговарали су о регионалној безбедности и сарадњи Републике Србије и НАТО.

Помоћник министра Бандић истакао је да је стратешко опредељење Србије војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу са НАТО, с тим да Србија нема амбиције да постане чланица НАТО. Досадашњу дугогодишњу сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир описао је као интензивну и садржајну, уз даље унапређење.

Он је рекао да је Република Србија чврсто посвећена унапређењу регионалне стабилности кроз јачање међусобног поверења и сарадње, што је најбоља подршка даљем економском развоју региона и просперитету свих грађана.

Како је рекао Бандић процес отцепљења Аутономне покрајине Косово и Метохија представља основну безбедносну претњу за Републику Србију, али је српска страна посвећена мирном решавању свих питања кроз разговоре са Приштином, уз пуно поштовање Резолуције СБ 1244 и Војнотехничког споразума.

Он је истакао да се Србија оштро противи стварању тзв. „војске Косова“ и остаје на чврстој позицији да КФОР представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији која је најодговорнија за одржавање мира и безбедности на територији јужне српске покрајине.

Председавајући Војном комитету НАТО адмирал Роб Бауер рекао је да су пре две недеље министри одбране НАТО поново потврдили континуирану подршку мисији КФОР и њеном задатку да одржава сигурно и безбедно окружење, у складу са мандатом УН. Он је рекао да је неколико чланица НАТО најавило да ће повећати ниво подршке мисији КФОР, истакавши да је то јасан знак  трајне посвећености овој мисији.

Адмирал Бауер је подвукао да НАТО високо цени партнерство са Србијом и нагласио значај сарадње Министарства одбране и Војске Србије и НАТО у оквиру Програма Партнерство за мир.

Он је истакао улогу коју Србија игра у региону, указавши на то да НАТО поштује војну неутралност Србије. Такође је похвалио професионалност српских војника и доприноса Војске Србије у мировним мисијама УН и ЕУ.

На крају састанка председавајући Војном комитету НАТО је захвалио Министартсву одбране Републике Србије и Војсци Србије на прилици да сутра одржи предавање на Војној академији Универзитета одбране.

Осим разговора са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и у Министарству одбране, предвиђен је пријем делегације адмирала Бауера код председника Републике Србије Александра Вучића и у Министарству спољних послова.