Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.10.2022.

Одржана седница Савета за националну безбедност



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић председавао је данас у Палати „Србија“ седницом Савета за националну безбедност на којој је анализирано стање на Косову и Метохији.

Седници су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић и друге високе старешине из Министарства одбране и Војске Србије.

Председник Вучић после седнице рекао је да приштински режим угрожава стабилност, мир и опстанак српског народа на Косову и Метохији својим претњама да ће наставити са провођењем акције у вези пререгистрације возила.

- Саслушали смо јутрос захтеве легитимних представника српског народа са Косова и Метохије који су нас упознали са њиховим потребама, са свим са чим се суочавају на КиМ, посебно у предвечерје истека ултиматума који је косовскометохијским Србима дао приштински режим, посебно онима на северу покрајине, а који се тиче одузимања таблица и аутомобила, ако је реч о таблицама издатих од државних органа Србије, а која означавају места на КиМ - рекао је председник Вучић.

Он је рекао да је до сада 18 лица укупно, од тога свега три лица са севера КиМ, прихватило промену таблица и урадила оно што су Курти и приштински режим од њих тражили.

- У складу са тим претње Приштине да ће наставити са провођењем акције која би требало да покаже њихову чврстину и снагу, у потпуности угрожавају и стабилност, и мир, и опстанак нашег народа на КиМ- нагласио је Вучић.

Председник је додао и да су данас у Београду саслушали представнике Срба са КиМ, и рекли им да су са њима увек, и када је тешко.

- Ту смо за наш народ, и бићемо уз наш народ у будућности - рекао је председник Вучић.

Европској унији и Квитни је у реду све што Приштина ради, истакао је председник, али им, наводно, само тренутак не одговара.

- Пре неколико дана добили смо демарш представника земаља Квинте и ЕУ, усаглашене, у којем се у тачки 2 каже да треба да разумемо да је косовска акција по питању таблица легитимна и у складу са споразумом из дијалога, али је проблем у времену и методама и то је оно што изазива њихову бригу - истакао је председник и додао да је саопштио представницима Квинте и ЕУ да то није истина и да обмањују јавност.

- Реч је о ноторним лажима. Они немају нигде право и ни по једном споразуму – објаснио је Вучић и указао зашто се то ради. Потребно је, појаснио је, да се прикаже да је Приштина суштински добра, али да није можда најбољи тренутак, те да је потребно да сви Срби имају РКС таблице, а не неке друге, јер они не подржавају независно Косово.

Председник Александар Вучић изјавио је да Београд све време инсистира на КС таблицама за Србе на КиМ, које су статусно неутралне, али да их је Приштина једнострано укинула супротно свим претходним договорима и тражи само РКС таблице независног Косова.

- Све време се, и 2016. године, говори (у документима) о КС или РКС таблицама. Зашто постоји прича о КС таблицама - јер су статусно неутралне. Све време ми инсистирамо на томе, да би Срби могли да имају статусно неутралне таблице -  рекао је Вучић.

Он је напоменуо да, са друге стране, РКС таблице нису статусно неутралне.

- Ми данас њима кажемо, нема проблема, не морамо да имамо КМ таблице, дајте нам КС таблице за Србе, а они кажу ми смо укинули КС таблице и да по њима могу само РКС таблице независног Косова које нису статусно неутралне - навео је Вучић.

Вучић је рекао да је Приштина донела одлуку 17. септембра 2020. године, две године пре него што је требало да се настави расправа о томе, коју је потписао косовски министар МУП Агим Велију.

- Каже се да се укида административно упутство бр. 02/2018 о регистрацији возила са КС таблицама. Одлука ступа даном потписивања. Све супротно свим споразумима о слободи кретања које смо имали. Наравно, нико није реаговао. Него нам још објашњавају како на то имају право, па ће их замолити да то мало одложе - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су му представници Срба казали да ће демократским путем на миран начин пружити сваку врсту отпора приштинским властима.

Навео је да је план приштинских власти да пусте излазак са КМ таблица са територије Косова и Метохије на територију централне Србије, а да им затим у повратку на Јарињу и Брњаку, не дозволе да се врате на територију покрајине Косова и Метохије.

- И да им не дају да уђу више икада са тим таблицама. Само нису разумели шта тада све производе, јер мисле да тада нема проблема на територији Косова па ће то да буде лагана одлука и неће им свет замерити. Не знам шта ће им свет замерити, али свакако ће наићи на демократски отпор српског становништва, а Србија неће дозволити прогон и убијање свог народа - рекао је Вучић и поручио да неће бити понављања марта 2004. године, односно прогона и погрома Срба, нити било каквих сличних акција против српског народа.

Вучић је рекао да су разматрали и француско - немачки план, који подржавају САД и да ће одговор послати у року од 24 сата.

- Спремни смо да разговоре и преговоре наставимо, али постоје ствари које ми нисмо спремни да прихватимо и не можемо да прихватимо- рекао је Вучић.

Он је поручио да ће држава учинити све да сачува мир и стабилност, али  да верује да ће бити довољно памети у Приштини и код оних који је подржавају да не иду против мирног, српског народа.

- Договорили смо да учинимо све што је у нашој моћи да сачувамо мир и стабилност, да урадимо све што је могуће да се деескалира ситуација, али да ћемо бити уз свој, српски народ уколико буде нападнут- истакао је Вучић и рекао да српски народ жели да буде свој на своме и да живи у својој држави Србији у складу са Повељом УН, Резолуцијом 1244 и Међународним јавним правним поретком.

ИЗВОР: ТАНЈУГ