Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.10.2022.

Кадети Војне академије на меморијалном дефилеу "Победа слободе"



Ослобођење Београда у Другом светском рату обележава се данас низом манифестација у којима учествују и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Почасни вод кадета Војне академије предводио је меморијални дефиле "Победа слободе", од хотела Москва на Теразијама до Трга Републике. Њих двадесеторо носило је реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда, из фундуса Војног музеја.

Током својеврсне шетње, са звучника на возилу Војске Србије емитована је радио-драма "Слободни Београд", настала по тексту Милована Витезовића, са реконструкцијом догађаја и околности ослобађања престонице Србије, у којој се осим радио станица Москва и Лондон, јавља и Радио Београд.

Дефиле, у коме су учествовали представници Министарства одбране и Војске Србије,  СУБНОР-а и града Београда, завршен је на Тргу Републике где је манифестација „Дани слободе“ настављена сценско - музичким спектаклом "Песма слободи".

После вишедневних тешких борби, припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути снагама Црвене армије, ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Југославије и тиме окончали 1287 дана дугу немачку окупацију града, током које је страдао велики број Београђана, док је град претрпео велика разарања.