Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.10.2022.

Kadeti Vojne akademije na memorijalnom defileu "Pobeda slobode"



Oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu obeležava se danas nizom manifestacija u kojima učestvuju i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Počasni vod kadeta Vojne akademije predvodio je memorijalni defile "Pobeda slobode", od hotela Moskva na Terazijama do Trga Republike. Njih dvadesetoro nosilo je replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda, iz fundusa Vojnog muzeja.

Tokom svojevrsne šetnje, sa zvučnika na vozilu Vojske Srbije emitovana je radio-drama "Slobodni Beograd", nastala po tekstu Milovana Vitezovića, sa rekonstrukcijom događaja i okolnosti oslobađanja prestonice Srbije, u kojoj se osim radio stanica Moskva i London, javlja i Radio Beograd.

Defile, u kome su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije,  SUBNOR-a i grada Beograda, završen je na Trgu Republike gde je manifestacija „Dani slobode“ nastavljena scensko - muzičkim spektaklom "Pesma slobodi".

Posle višednevnih teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti snagama Crvene armije, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Jugoslavije i time okončali 1287 dana dugu nemačku okupaciju grada, tokom koje je stradao veliki broj Beograđana, dok je grad pretrpeo velika razaranja.