Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.10.2022.

Обележен Дан сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас комеморативном скупу, поводом обележавања Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Спомен парку „Јајинци“, који је предводила председница Владе Ана Брнабић.

Премијерка Брнабић, у свом обраћању, истакла је значај окупљања у Јајинцима како би се оснажило заједничко сећање на све жртве страдале на највећем губилишту на подручју читаве Србије у Другом светском рату.

- Данас поново заједно стојимо крај хумке десетина хиљада цивила и учесника антифашистичке борбе који  су стрељани од стране немачког окупатора у периоду између 1941. и 1944. године. И данас се поново сећамо патње страдалника који су послати у смрт искључиво због своје етничке и верске припадности. Не мирећи се са окупацијом отаџбине попут наших славних предака из Првог светског рата они су храбро и одлучно узели оружје у руке и пружили снажан отпор окупатарима и бројним квислиншким формацијама - рекла је председница Владе.

Премијерка Брнабић је оценила и да су УН формиране да после два светска рата спрече трећи и спасу човечанство од патњи које доносе ратови, а посебно оних које би донео Трећи светски рат.

Она је рекла и да су у случају Србије, први пут након Другог светског рата и формирања УН чији је Србија један од оснивача, брутално и безобзирно погажени основни принципи УН и међународног права.

Председница Владе рекла је и да је притисак који Србија трпи директно сразмеран степену лицемерја великих сила које нас притискају и да су изазови са којима се Србија данас суочава страховити.

- Повеља УН и принципи међународног права чували су мир у свету. Њихово гажење у случају Србије, то је тада било јасно свима који су желели то да виде, отворило је Пандорину кутију, а селективно тумачење принципа међународног права довело је свет тамо где смо данас - рекла је премијерка Брнабић.

Она је навела је да се Србија не стиди да политику привржену принципима слободе искаже свуда у свету и истакла да је доказ за то и говор председника Србије у Уједињеним нацијама.

Председница Владе Брнабић је истакла да се Србија залаже за неселективно поштовање међународног права.

- Неселективно значи да је територијални интегритет међународно признатих држава неповредив и тачка - рекла је Брнабић и додала да он не може бити повредив у случају једне земље, а неповредив у случају друге.

Она је истакла значај говора председника Србије Александра Вучића на Генералној скупштини Уједињених нација и значај поштовања принципа међународног права додавши да је то једини исправан пут слободе.

- Ми не гледамо у туђе двориште, никоме не радимо иза леђа и помажемо свима којима можемо да помогнемо. Привржени смо миру, стабилности и регионалној сарадњи, чиме регионална иницијатива попут Отвореног Балкана најбоље сведочи. Окренути смо будућности, посвећени просперитету наших грађана и даљем економском развоју и технолошком напретку. Истовремено, Србија више не потискује сећање на своје жртве, како на оне из периода између 1941. и 1944. године, односно 1945. године, тако и на оне недужно пострадале из ратова деведесетих - истакла је председница Владе и додала да Србија данас не заборавља своје жртве.

Обраћајући се окупљенима, Славко Милановић, преживели логораш, рекао је да данас у Јајинцима, једном од највећих стратишта у Србији, одајемо почаст жртвама фашизма у току Другог светског рата.

- До тада, невиђено зло и страдање недужног становништва, десило се овде у Јајинцима. Ту је страдало највише грађана у читавој поробљеној Србији. Али, нажалост, људи нису убијани само овде, јер је Београд био јединствен град у окупираној Европи по томе што је имао највише концентрационих логора на својој територији – рекао је Милановић и поручио младим генерацијама које стасавају да су фашизам и нацизам велико зло које дели и сукобљава људе и да та идеологија не сме да има будућност и следбенике.

Почаст страдалима полагањем венаца и цвећа одали су представници града Београда, општине Вождовац, СУБНОР-а Србије, Удружења логораша 1941-1945, Савеза јеврејске заједнице, Јеврејске општине Београд, Националнога савета ромске мањине и Удружења 6. личке дивизије. Почаст страдалима полагањем белих ружа одали су и представници дипломатског кора у Србији.