Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.10.2022.

Obeležen Dan sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas komemorativnom skupu, povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Spomen parku „Jajinci“, koji je predvodila predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijerka Brnabić, u svom obraćanju, istakla je značaj okupljanja u Jajincima kako bi se osnažilo zajedničko sećanje na sve žrtve stradale na najvećem gubilištu na području čitave Srbije u Drugom svetskom ratu.

- Danas ponovo zajedno stojimo kraj humke desetina hiljada civila i učesnika antifašističke borbe koji  su streljani od strane nemačkog okupatora u periodu između 1941. i 1944. godine. I danas se ponovo sećamo patnje stradalnika koji su poslati u smrt isključivo zbog svoje etničke i verske pripadnosti. Ne mireći se sa okupacijom otadžbine poput naših slavnih predaka iz Prvog svetskog rata oni su hrabro i odlučno uzeli oružje u ruke i pružili snažan otpor okupatarima i brojnim kvislinškim formacijama - rekla je predsednica Vlade.

Premijerka Brnabić je ocenila i da su UN formirane da posle dva svetska rata spreče treći i spasu čovečanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi doneo Treći svetski rat.

Ona je rekla i da su u slučaju Srbije, prvi put nakon Drugog svetskog rata i formiranja UN čiji je Srbija jedan od osnivača, brutalno i bezobzirno pogaženi osnovni principi UN i međunarodnog prava.

Predsednica Vlade rekla je i da je pritisak koji Srbija trpi direktno srazmeran stepenu licemerja velikih sila koje nas pritiskaju i da su izazovi sa kojima se Srbija danas suočava strahoviti.

- Povelja UN i principi međunarodnog prava čuvali su mir u svetu. Njihovo gaženje u slučaju Srbije, to je tada bilo jasno svima koji su želeli to da vide, otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo je svet tamo gde smo danas - rekla je premijerka Brnabić.

Ona je navela je da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svetu i istakla da je dokaz za to i govor predsednika Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Predsednica Vlade Brnabić je istakla da se Srbija zalaže za neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

- Neselektivno znači da je teritorijalni integritet međunarodno priznatih država nepovrediv i tačka - rekla je Brnabić i dodala da on ne može biti povrediv u slučaju jedne zemlje, a nepovrediv u slučaju druge.

Ona je istakla značaj govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i značaj poštovanja principa međunarodnog prava dodavši da je to jedini ispravan put slobode.

- Mi ne gledamo u tuđe dvorište, nikome ne radimo iza leđa i pomažemo svima kojima možemo da pomognemo. Privrženi smo miru, stabilnosti i regionalnoj saradnji, čime regionalna inicijativa poput Otvorenog Balkana najbolje svedoči. Okrenuti smo budućnosti, posvećeni prosperitetu naših građana i daljem ekonomskom razvoju i tehnološkom napretku. Istovremeno, Srbija više ne potiskuje sećanje na svoje žrtve, kako na one iz perioda između 1941. i 1944. godine, odnosno 1945. godine, tako i na one nedužno postradale iz ratova devedesetih - istakla je predsednica Vlade i dodala da Srbija danas ne zaboravlja svoje žrtve.

Obraćajući se okupljenima, Slavko Milanović, preživeli logoraš, rekao je da danas u Jajincima, jednom od najvećih stratišta u Srbiji, odajemo počast žrtvama fašizma u toku Drugog svetskog rata.

- Do tada, neviđeno zlo i stradanje nedužnog stanovništva, desilo se ovde u Jajincima. Tu je stradalo najviše građana u čitavoj porobljenoj Srbiji. Ali, nažalost, ljudi nisu ubijani samo ovde, jer je Beograd bio jedinstven grad u okupiranoj Evropi po tome što je imao najviše koncentracionih logora na svojoj teritoriji – rekao je Milanović i poručio mladim generacijama koje stasavaju da su fašizam i nacizam veliko zlo koje deli i sukobljava ljude i da ta ideologija ne sme da ima budućnost i sledbenike.

Počast stradalima polaganjem venaca i cveća odali su predstavnici grada Beograda, opštine Voždovac, SUBNOR-a Srbije, Udruženja logoraša 1941-1945, Saveza jevrejske zajednice, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnoga saveta romske manjine i Udruženja 6. ličke divizije. Počast stradalima polaganjem belih ruža odali su i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.