Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.09.2022.

Војнa болницa Ниш добила нови мултислајсни скенер



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас Војну болницу Ниш за чије потребе је набављен нови мултислајсни скенер. Он се захвалио војним лекарима и медицинским техничарима даноноћној борби за здравље пацијената и изразио задовољство због опремања нишке војне болнице најсавременијом опремом, истичући значај улагања у капацитете и повећања плата, које ће припадници система одбране добити од следеће године, захваљујући разумевању председника Вучића.

- Драго ми је, пре свега, да војно здравство размишља о томе да када купује нову опрему то буде нешто најсавременије у свету. Ниш данас добија, јесте да је то формално војна болница, али фактички је ово за читав југ Србије један нови 128-слајсни скенер, који ће омогућити пацијентима да у најкраћем могућем року, са што мањим зрачењем, добију врло јасне дијагностичке резултате. Надам се да ће ти резултати бити такви да ћемо имати што мање потребе за лечењем, а да људи овде буду задовољни јер имају врхунско здравство – рекао је министар Стефановић.

Он је, такође, указао да то врхунско здравство, наравно, чине људи и захвалио се запосленима у нишкој Војној болници на огромном раду у протеклом периоду.

- Не само ковид, са којим су се заиста ухватили у коштац, већ су то и сва друга обољења. Ти људи су буквално даноноћно били на задатку. И ми се трудимо да потпомогнемо колико можемо финансијски њихов рад, да раде са инструментима, опремом и уређајима који су најквалитетнији и најбољи. И тражимо начин да превазиђемо различите изазове, тражимо административни начин како да омогућимо да и цивилни осигураници, јер је ово пре свега за војне осигуранике, али како да и цивилни осигураници могу да се лече у свим војним установама – рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио да је наша Војномедицинска академија од почетка ковида малтене је 24 сата доступна свим грађанима Србије. 

- И не могу да кажем да ми немамо изазове, ми сада то радимо из својих средстава и тражимо начин да превазиђемо проблем како да финансирате лечење цивилних осигураника кад ми покривамо само фонд који покрива војне осигуранике. Али неће грађани бринути о томе, то је наш задатак. Верујем да сарадњом војног и цивилног здравства, које је такође изузетно и мислим да никад није било боље, и сталном координацијом и разговорима побољшава и ниво квалитета услуга које пружамо људима, али побољшава се и разумевање шта је то што у будућности треба да учинимо – рекао је министар Стефановић.

Он је указао и на значај улагања у капацитете укупног здравства у целој Србији.

- Морамо да се јединствено боримо да очувамо здравље нашег народа и једна од важних ствари јесте да се данас не инвестира само у Београд, како је то некада било. Дакле, Београд када добије скенер, добије га и Ниш. Такође, за нас је важно и желим да кажем још једном хвала председнику Вучићу на разумевању, зато што ћемо већ од јануара бити у прилици да повећамо и плате наших припадника значајно и мени је драго да се поред оног што улажемо у војно здравство као систем види да хоћемо да улажемо и у људе, хоћемо да побољшамо и њихов социјални статус и знамо колико је значајно да сви ти људи остану у нашој земљи, да остану у систему државног здравства и да пружају помоћ људима где год је то потребно – рекао је министар Стефановић.

Нови скенер којим је опремљена нишка војна болница је 128 - слајсни уређај најновије генерације са изузетним дијагностичким могућностима и намењен је широком спектру дијагностичких процедура. Такође, простор у којем је инсталиран скенер комплетно је реновиран.

Данашњем обиласку присуствовали су градоначелница Ниша Драгана Сотировски, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Војне болнице Ниш пуковник др Вељко Милић, пуковник др Ненад Ратковић из Управе за војно здравство, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, као и председник Општине Медијана Небојша Коцић, председник Општине Нишка Бања Душан Живковић и председница Општине Пантелеј Наташа Станковић.