Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
10.08.2022.

Министар Стефановић: Војска Србије увек и свуда на располагању нашем народу



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић захвалио се данас припадницима Војске Србије што неуморно чувају Србију и што су, уз своје редовне задатке, увек и свуда на располагању нашем народу. Како је истакао, наши војници су само у претходних 15-так дана пружили помоћ локалним самоуправама и мештанима Блаца, Љубовије, Прокупља, Пријепоља, Сјенице и Куршумлије у најразличитијим ситуацијама и одазвали се свуда где је помоћ била потребна.

„Желим да им се још једном захвалим што су и слика и прилика вредне и пристојне Србије какву градимо, што им ништа није тешко, што се не жале ни на високе температуре, неприступачност терена, нити када питају колико је захтеван неки задатак, за њих постоји Србија коју штите и наш народ ком су увек спремни да помогну. Баш зато сам чврсто убеђен да је свако улагање у њихову опрему, обуке и већа примања и те како исплатива инвестиција у мир и просперитет наше Србије“, рекао је министар Стефановић.        

У овом тренутку инжињеријска радна група из састава Треће бригаде Копнене војске приводи крају радове, који су започели почетком месеца, на уређењу корита реке Јошанице у општини Блаце у циљу повећања пропусне моћи речног корита и заштите приобалног појаса од изливања воде у случају настанка бујичних поплава. Уз употребу савремених инжињеријских машина, припадници Војске Србије уклањају набујалу вегетацију, наслаге земље и други депоновани материјал из речног корита.

Инжињерци Треће бригаде Копнене војске претходно су били ангажовани на сличном задатку у Куршумлији, где су радили на уређењу корита река Топлице и Косанице, такође, у циљу превентивног деловања на заштити од поплава.

На брду Хисар у Прокупљу недавно су поставили мост преко археолошких ископина ради обезбеђења услова за наставак радова на уређењу ове локације. Реч је о тешком механизованом мосту, дужине 20 метара и носивости до 40 тона укупног оптерећења, којим ће моћи да саобраћају тешке грађевинске машине ангажоване на асфалтирању саобраћајница до овог брда, на ком се налазе остаци средњовековне тврђаве. Реализација оваквих активности уједно је била прилика и за унапређење способности наших инжињераца.

Такође, у претходним недељама припадници Војске Србије обезбедили су мештанима села погођених сушом у околини Љубовије, Пријепоља и на Пештерској висоравни пијаћу воду за домаћинства и за напајање стоке, док је инжињеријска радна група на Пештеру вршила и радове на ископавању нових и уређењу и чишћењу постојећих појила за стоку.

„Наши момци и девојке показали су и у претходних 15-так дана, баш као и небројено пута у претходном периоду, да су увек спремни да пруже помоћ где год то затреба. И још једном потврдили да је огромно поверење које наш народ има у своју војску заслужено великим и преданим радом“, рекао је министар Стефановић.