Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.08.2022.

Министар Стефановић: Србија свим снагама данас чува мир, јер зна добро шта је цена ратова и сукоба



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је обележавању Дана авијације на војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници. Министар је овом приликом изразио задовољство због опремљености јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и поручио да Србија данас свим снагама чува мир, јер зна добро шта је цена ратова и сукоба.

Он је, у пратњи команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковника Душка Жарковића и команданта 204. ваздухопловне бригаде бригадног генерала Бранета Крњајића, положио венац на спомен-обележје "Нико није рекао нећу" посвећено свим страдалим припадницима рода авијације, а поводом празника, на батајничком аеродрому приређен је и дефиле јединица, чијим припадницима су додељене награде и похвале.
 
- Честитам вам свима празник и славу рода авијације. Када сам први пут дошао на овај аеродром са генералом Жарковићем као министар одбране, могао сам да видим у очима овог сјајног официра две ствари. Једна је туга због изгубљених другова, наших официра, подофицира и војника који су свој живот дали за Србију, а друга је понос, јер су сви ови храбри људи увек бирали само своју земљу и свој народ. Хоћу данас да се захвалим и Душку Жарковићу и свима вама, сјајним људима нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране због свих жртава, ваше борбе, истрајности, али и због тога што сте учинили да цео народ буде поносан на вас - рекао је министар Стефановић.

Он је рекао да је то поштовање и дивљење читаве земље тешко заслужено у неравноправним ратовима које смо морали да водимо.
 
- Ратовима који су заустављали и јачање и развој наше земље, у којима смо показивали да код нас нема назад, у којима нико није рекао нећу - јер се бранила наша светиња, наша отаџбина. Ратовима у којима смо показали од чега смо саздани, колико смо храбар и неустрашив народ,  поготово зато што смо водили праведне битке. Ти ратови, нажалост, учинили су и да останемо без наших најмилијих, дедова, бака, очева, мајки, наших најближих, да се наши војници докажу, не чудима технике, већ пре свега својим срцем, јер са тим смо излазили много пута и пред много бројнијег непријатеља, и ти ратови су нам оставили дубоке ожиљке, због њих смо ову земљу морали често да градимо испочетка. А увек смо – само бранили своје – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране подсетио је да наш највећи војни аеродром носи име пуковника-пилота Миленка Павловића и истакао да су управо његов живот и страдање, као и других хероја наше авијације, слика и прилика свега онога са чим се Србија суочавала кроз своју историју.
 
- Немерљива је величина подвига Миленка Павловића, као и мајора Радосављевића, потпуковника Ђурића, генерала Величковића и стотина наших пилота који су се својим делима уписали у бесмртност. Остајемо заувек дужни и њима и њиховим породицама. Одајемо им почаст и захвалност јер су отаџбини дали оно највредније што су имали - своје животе. И управо њима дугујемо данас да њихова деца, унуци и њихови наследници, нове генерације пилота на нашим аеродромима, и сва друга деца Србије одрастају у миру, да градимо Србију у којој ћемо рађати децу у изобиљу и градити и развијати економски модерну јаку државу – рекао је министар Стефановић.
 
Како је поручио министар Стефановић, управо зато Србија данас свим снагама чува мир, јер зна добро шта је цена ратова и сукоба.
 
- Зато данас припадници нашег Ратног ваздухопловства нису остављени да се ослањају само на своју храброст и велико јуначко срце, већ смо на челу са председником Александром Вучићем учинили све да данас поседујете ескадрилу модернизованих Мигова-29, борбене хеликоптере Ми-35, транспортне хеликоптере Ми-17, Х145-М, ракетне системе противваздухопловне одбране попут ФК-3 и "Панцира", беспилотне летелице. Зато тестирамо и наш “пегаз” и планирамо да започнемо његову серијску производњу. Управо зато да бисмо снагом наше војске јасно ставили до знања свакоме да Србија жели мир, али да ником неће дозволити да убија њену децу и да је сваком ко и помисли да угрози безбедност нашег народа боље да од тога одустане – рекао је министар Стефановић.
 
Он се на крају обраћања захвалио још једном свим припадницима Ратног ваздухопловства и ПВО што су увек уз свој народ.

- То је велика ствар, јер ми имамо само једну отаџбину, једну једину Србију. Очекујем од вас да непоколебљиво чувате небо наше отаџбине и желим вам пуно успеха у даљим каријерама и вашим животима. Живела Војска Србије! Живела Србија! – рекао је министар Стефановић.
 
Обележавању Дана авијације присуствовали су и командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, породице погинулих припадника РВ и ПВО, некадашњи команданти јединица и представници локалне самоуправе.