Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
02.08.2022.

Ministar Stefanović: Srbija svim snagama danas čuva mir, jer zna dobro šta je cena ratova i sukoba



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je obeležavanju Dana avijacije na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici. Ministar je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog opremljenosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i poručio da Srbija danas svim snagama čuva mir, jer zna dobro šta je cena ratova i sukoba.

On je, u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnika Duška Žarkovića i komandanta 204. vazduhoplovne brigade brigadnog generala Braneta Krnjajića, položio venac na spomen-obeležje "Niko nije rekao neću" posvećeno svim stradalim pripadnicima roda avijacije, a povodom praznika, na batajničkom aerodromu priređen je i defile jedinica, čijim pripadnicima su dodeljene nagrade i pohvale.
 
- Čestitam vam svima praznik i slavu roda avijacije. Kada sam prvi put došao na ovaj aerodrom sa generalom Žarkovićem kao ministar odbrane, mogao sam da vidim u očima ovog sjajnog oficira dve stvari. Jedna je tuga zbog izgubljenih drugova, naših oficira, podoficira i vojnika koji su svoj život dali za Srbiju, a druga je ponos, jer su svi ovi hrabri ljudi uvek birali samo svoju zemlju i svoj narod. Hoću danas da se zahvalim i Dušku Žarkoviću i svima vama, sjajnim ljudima našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane zbog svih žrtava, vaše borbe, istrajnosti, ali i zbog toga što ste učinili da ceo narod bude ponosan na vas - rekao je ministar Stefanović.

On je rekao da je to poštovanje i divljenje čitave zemlje teško zasluženo u neravnopravnim ratovima koje smo morali da vodimo.
 
- Ratovima koji su zaustavljali i jačanje i razvoj naše zemlje, u kojima smo pokazivali da kod nas nema nazad, u kojima niko nije rekao neću - jer se branila naša svetinja, naša otadžbina. Ratovima u kojima smo pokazali od čega smo sazdani, koliko smo hrabar i neustrašiv narod,  pogotovo zato što smo vodili pravedne bitke. Ti ratovi, nažalost, učinili su i da ostanemo bez naših najmilijih, dedova, baka, očeva, majki, naših najbližih, da se naši vojnici dokažu, ne čudima tehnike, već pre svega svojim srcem, jer sa tim smo izlazili mnogo puta i pred mnogo brojnijeg neprijatelja, i ti ratovi su nam ostavili duboke ožiljke, zbog njih smo ovu zemlju morali često da gradimo ispočetka. A uvek smo – samo branili svoje – rekao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane podsetio je da naš najveći vojni aerodrom nosi ime pukovnika-pilota Milenka Pavlovića i istakao da su upravo njegov život i stradanje, kao i drugih heroja naše avijacije, slika i prilika svega onoga sa čim se Srbija suočavala kroz svoju istoriju.
 
- Nemerljiva je veličina podviga Milenka Pavlovića, kao i majora Radosavljevića, potpukovnika Đurića, generala Veličkovića i stotina naših pilota koji su se svojim delima upisali u besmrtnost. Ostajemo zauvek dužni i njima i njihovim porodicama. Odajemo im počast i zahvalnost jer su otadžbini dali ono najvrednije što su imali - svoje živote. I upravo njima dugujemo danas da njihova deca, unuci i njihovi naslednici, nove generacije pilota na našim aerodromima, i sva druga deca Srbije odrastaju u miru, da gradimo Srbiju u kojoj ćemo rađati decu u izobilju i graditi i razvijati ekonomski modernu jaku državu – rekao je ministar Stefanović.
 
Kako je poručio ministar Stefanović, upravo zato Srbija danas svim snagama čuva mir, jer zna dobro šta je cena ratova i sukoba.
 
- Zato danas pripadnici našeg Ratnog vazduhoplovstva nisu ostavljeni da se oslanjaju samo na svoju hrabrost i veliko junačko srce, već smo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učinili sve da danas posedujete eskadrilu modernizovanih Migova-29, borbene helikoptere Mi-35, transportne helikoptere Mi-17, H145-M, raketne sisteme protivvazduhoplovne odbrane poput FK-3 i "Pancira", bespilotne letelice. Zato testiramo i naš “pegaz” i planiramo da započnemo njegovu serijsku proizvodnju. Upravo zato da bismo snagom naše vojske jasno stavili do znanja svakome da Srbija želi mir, ali da nikom neće dozvoliti da ubija njenu decu i da je svakom ko i pomisli da ugrozi bezbednost našeg naroda bolje da od toga odustane – rekao je ministar Stefanović.
 
On se na kraju obraćanja zahvalio još jednom svim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i PVO što su uvek uz svoj narod.

- To je velika stvar, jer mi imamo samo jednu otadžbinu, jednu jedinu Srbiju. Očekujem od vas da nepokolebljivo čuvate nebo naše otadžbine i želim vam puno uspeha u daljim karijerama i vašim životima. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! – rekao je ministar Stefanović.
 
Obeležavanju Dana avijacije prisustvovali su i komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Aleksandar Dučić, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, porodice poginulih pripadnika RV i PVO, nekadašnji komandanti jedinica i predstavnici lokalne samouprave.