Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.07.2022.

Састанак министра Стефановића са министрима спољних послова Габонске Републике и Краљевине Есватини



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са министром спољних послова Габонске Републике Микаелом Муса-Адамом и министарком спољних послова Краљевине Есватини Тулисилом Дладла, који бораве у званичној посети Републици Србији.

Министар Стефановић разговарао је, на одвојеним састанцима, са двоје министара о могућностима успостављања сарадње у области одбране, која би допринела и унапређењу свеукупних односа Србије и наведених земаља.
 
Како је истакао, Србија је војно неутрална земља, која негује и развија односе који су у интересу нашег народа са свим међународним партнерима, а међу које свакако спадају државе чланице Покрета несврстаних, као што су Габонска Република и Краљевина Есватини.
 
Министри Муса-Адам и Дладла сагласили су се са министром Стефановићем да постоји простор за успостављање сарадње у областима од заједничког интереса, као што су војноекономска, војнотехничка и војнообразовна сарадња, као и да би прве кораке у том правцу представљало потписивање споразума о сарадњи у области одбране.

„Пријатељство створено у време некадашње Југославије, упркос нашој географској удаљености, представља добру основу за успостављање различитих облика сарадње, који би допринели и да боље разумемо једни друге и пружимо међусобно једни другима више подршке", рекао је министар Стефановић.
 
Он је овом приликом упознао саговорнике, чије су земље признале такозвано независно Косово, са флагрантним кршењем обавеза преузетих Бриселским споразумом од стране Приштине, као и континуираним једностраним потезима којима се угрожава безбедност српског становништва на Косову и Метохији и дестабилизује регион.

Србија се, како у очувању сопственог територијалног интегритета и суверенитета, тако и увек и свуда залаже за доследно поштовање међународног права, очување мира и стабилности и развија своје односе са другим државама на темељу равноправности и узајамног уважавања, истакао је министар Стефановић.