Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
28.07.2022.

Sastanak ministra Stefanovića sa ministrima spoljnih poslova Gabonske Republike i Kraljevine Esvatini



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Gabonske Republike Mikaelom Musa-Adamom i ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladla, koji borave u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministar Stefanović razgovarao je, na odvojenim sastancima, sa dvoje ministara o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti odbrane, koja bi doprinela i unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i navedenih zemalja.
 
Kako je istakao, Srbija je vojno neutralna zemlja, koja neguje i razvija odnose koji su u interesu našeg naroda sa svim međunarodnim partnerima, a među koje svakako spadaju države članice Pokreta nesvrstanih, kao što su Gabonska Republika i Kraljevina Esvatini.
 
Ministri Musa-Adam i Dladla saglasili su se sa ministrom Stefanovićem da postoji prostor za uspostavljanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su vojnoekonomska, vojnotehnička i vojnoobrazovna saradnja, kao i da bi prve korake u tom pravcu predstavljalo potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

„Prijateljstvo stvoreno u vreme nekadašnje Jugoslavije, uprkos našoj geografskoj udaljenosti, predstavlja dobru osnovu za uspostavljanje različitih oblika saradnje, koji bi doprineli i da bolje razumemo jedni druge i pružimo međusobno jedni drugima više podrške", rekao je ministar Stefanović.
 
On je ovom prilikom upoznao sagovornike, čije su zemlje priznale takozvano nezavisno Kosovo, sa flagrantnim kršenjem obaveza preuzetih Briselskim sporazumom od strane Prištine, kao i kontinuiranim jednostranim potezima kojima se ugrožava bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i destabilizuje region.

Srbija se, kako u očuvanju sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, tako i uvek i svuda zalaže za dosledno poštovanje međunarodnog prava, očuvanje mira i stabilnosti i razvija svoje odnose sa drugim državama na temelju ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja, istakao je ministar Stefanović.