Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.07.2022.

Отворен објекат 2 Државног дата центра у Крагујевцу



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас пуштању у пробни рад објекта 2 Државног дата центра у Крагујевцу који је свечано отворила председница Владе Ана Брнабић, а који је намењен за смештај опреме и података Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и Безбедносно-информативне агенције.

– Желим да кажем да данас не причамо о информационим технологијама, ИТ сектору као таквом, чак ни о дигитализацији, данас причамо о једном новом степену безбедности наше земље. Данас причамо о томе да отварамо посебну инфраструктуру за борбу против сајбер ратовања – истакла је премијерка Брнабић.

Говорећи о сајбер ратовању и сукобима у Украјини премијерка је нагласила да је овакав вид пројекта кључан за безбедност целе државе.

– Колико је држава и њихових органа, безбедносне и комерцијалне инфраструктуре под сајбер нападима и како те државе одговарају на те нападе, колико ефикасно и колико успешно, у томе се данас огледа успешност и безбедност једне земље. Драго ми је што смо ми предвидели да ће то бити једна од ствари која ће значајно одређивати безбедност једне земље – рекла је премијерка.“

„Градимо инфраструктуру важну за нашу сајбер безбедност, јер желимо да Србија иде у корак са савременим светом. У Крагујевцу смо данас пустили у пробни рад објекат 2 Државног дата центра какав не постоји нигде у региону“, написао је министар Стефановић на свом Инстаграм профилу (@nebojsastefanovic) након обиласка. 

Церемонији отварања присуствовали су директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, државни секретар Бранко Живановић, начелник Кабинета министра пуковник Стеван Котарлић, начелник Управе за телекомуникације и информатику Ј-6 Генералштаба Војске Србије пуковник Миле Витезовић, представници Министарства унутрашњих послова и Безбедносно-информативне агенције.