Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.07.2022.

Otvoren objekat 2 Državnog data centra u Kragujevcu



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas puštanju u probni rad objekta 2 Državnog data centra u Kragujevcu koji je svečano otvorila predsednica Vlade Ana Brnabić, a koji je namenjen za smeštaj opreme i podataka Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.

– Želim da kažem da danas ne pričamo o informacionim tehnologijama, IT sektoru kao takvom, čak ni o digitalizaciji, danas pričamo o jednom novom stepenu bezbednosti naše zemlje. Danas pričamo o tome da otvaramo posebnu infrastrukturu za borbu protiv sajber ratovanja – istakla je premijerka Brnabić.

Govoreći o sajber ratovanju i sukobima u Ukrajini premijerka je naglasila da je ovakav vid projekta ključan za bezbednost cele države.

– Koliko je država i njihovih organa, bezbednosne i komercijalne infrastrukture pod sajber napadima i kako te države odgovaraju na te napade, koliko efikasno i koliko uspešno, u tome se danas ogleda uspešnost i bezbednost jedne zemlje. Drago mi je što smo mi predvideli da će to biti jedna od stvari koja će značajno određivati bezbednost jedne zemlje – rekla je premijerka.“

„Gradimo infrastrukturu važnu za našu sajber bezbednost, jer želimo da Srbija ide u korak sa savremenim svetom. U Kragujevcu smo danas pustili u probni rad objekat 2 Državnog data centra kakav ne postoji nigde u regionu“, napisao je ministar Stefanović na svom Instagram profilu (@nebojsastefanovic) nakon obilaska. 

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, državni sekretar Branko Živanović, načelnik Kabineta ministra pukovnik Stevan Kotarlić, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku J-6 Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Mile Vitezović, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.