Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.06.2022.

Министар Стефановић: Наш посао није да се допадамо некоме, већ да чувамо Србију и интересе нашег народа



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас, обраћајући се  полазницима 11. класе Високих студија безбедности и одбране и 65. класе Генералштабног усавршавања, да када се определите за војну неутралност, независност и да сами доносите своје одлуке, увек се то некоме неће свиђати. „Али наш посао није да се допадамо некоме, већ да чувамо Србију и интересе нашег народа“, рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио да се глобална политичка и безбедносна ситуација мења брже него икада и да у свету, који се реструктурира на неки начин, готовo све актуелне теме постају од великог значаја и за одбрану.

- Некада смо имали грубље црте где су се одбрана и безбедност посматрале у ужим оквирима и могли сте да их одвојите од хране или енергената. Данас, као што видите, то је апсолутно немогуће и сваки од ових аспеката утиче на одбрану земље на различите начине. Глобално промене, од миграција, климатских промена до неједнакости у социјалном смислу, свакако ће и убудуће бити значајан фактор који ће утицати на расподелу ресурса – рекао је Стефановић, подсећајући и на актуелни значај фосилних горива, али и на континуирани растући значај нове, високе технологије.

Министар одбране је, између осталог, подсетио и да је стратешко спољнополитичко опредељење Србије пуноправно чланство у ЕУ.

– Она се, тренутно, суочава са низом безбедносних претњи и свесни смо да није на сваку од тих претњи увек адекватно одговарала, почев од мигрантске кризе, преко кризе изазване ковид вирусом до наравно сукоба између Руске Федерације и Украјине. Свака од тих великих криза откривала је одређене пукотине у одговору које је Европска унија као целина давала, где су, фактички, државе чланице имале другачије погледе и неретко се различитим интензитетом опредељивале да ти одговори буду онакви какве предлаже сама Европска унија – рекао је министар.

Такође, он је подсетио да и поред чињенице да је највећи број земаља ЕУ уједно и чланица НАТО, сведочимо да многе у последње време доносе одлуке да улажу огроман новац у одбрану, а као пример је издвојио Немачку која, поред већ великог војног буџета, издваја додатних 100 милијарди евра за набавку и модернизацију своје војске и набавке из војне индустрије.

– Оно што јесте стратешка предност Републике Србије је наша сопствена одбрамбена индустрија. Та одбрамбена индустрија има довољан ресурс да данас може да адекватно модернизује, ремонтује, опреми, произведе све оно што је потребно да ниво способности Војске  Србије буде на једном завидном нивоу – рекао је министар.

Међутим с обзиром да се у данашњем свету војни капацитети све више развијају заједнички, министар је оценио да Србија свакако треба да се укључи у пројекте војних индустрија појединих развијених земаља у Европској унији, као што је на пример Шпанија која, како је подсетио, није признала такозвано Косово.  

- Да бисмо осигурали да наша војска, наши институти и научници остану у корак са савременим светом и да се не би догодило да у наредних 10 или 20 година радимо са технологијама претходног века – рекао је Стефановић.

Када је реч о регионалним питањима, Стефановић је констатовао да је опредељеност свих држава региона за пут евроинтеграција отворила простор за нове облике сарадње.

- Отворила простор за развој региона и за пројекте попут „Отвореног Балкана“, који фактички омогућавају да будемо спремни за улазак у Европску унију, тако што ћемо радити на развоју наших међусобних веза и јачању наших економија, упркос свим нашим разликама. И то је један од позитивних трендова који се дешава у нашем региону, који свакако функционише као систем спојених судова. Ако у некој од земаља региона нема стабилности, нема ни стабилног региона. Потенцијални инвеститори увек посматрају регион као целину и зато је важно да свака од држава у њему да свој допринос тој стабилности, јер једино тако можемо да обезбедимо економски напредак и раст и тиме бољи квалитет живота за људе који живе на овим просторима – рекао је министар, оцењујући и да је уз велику финансијску подршку ЕУ кроз различите пројекте, нажалост предуго трајање евроинтеграција држава региона изазов који обесхрабрује. 

Он је истакао да је наша земља војно неутрална и да то подразумева да Србија неће ни данас, нити у будућности улазити у војне савезе са другима, али да то не искључује сарадњу, нити значи политичку неутралност.

 – Наравно, свесни смо да ће даљи војни сукоби који се дешавају на територији Украјине свакако утицати на додатне притиске на Републику Србију, али имамо чврсту намеру да свој курс војне неутралности задржимо – рекао је Стефановић.

Он је подсетио и на одлуку Србије о неувођењу санкција Руској Федерацији и на континуирану подршку Русије нашем територијалном интегритету и суверенитету.

- Наш посао је да се боримо у свим међународним институцијама да заштитимо територијални интегритет наше земље, да се боримо за то да сви разумеју шта је наша позиција и да поштовање међународног права не сме да буде ствар политичког момента, да ли се некоме једна земља свиђа или не. Ако се поштује као што ми поштујемо територијални интегритет Украјине, као што смо се веома јасно определили да хоћемо да поштујемо међународно право у том случају, онда инсистирамо да се такво поштовање међународног права примењује на Србију и да се поштује наш територијални интегритет – рекао је министар.

Говорећи о опремању наше војске, министар Стефановић је истакао да је нажалост након периода екстремног неулагања, потребан огроман новац да бисмо обновили све што није занављано, одржавано, куповано, али да Србија данас улаже у своју војску. Према његовој оцени, обученост  припадника Војске је тренутно на веома високом нивоу.

– То није само моја оцена, то је оцена свих међународних партнера који се сусрећу са нашим војницима. Кад имате могућност да оспособите људе, да их наоружате савременим наоружањем и добром технологијом, то повећава и морал тих људи и наравно да ви онда имате војску која може адекватно да одбрани своју земљу и да буде фактор одвраћања да до било каквог сукоба и не дође. Она је данас опремљена најсавременијим средствима, али ми ту морамо пратити савремене трендове. Свет се највећим делом окренуо роботици, беспосадним возилима, беспилотним летелицама, вештачкој интелигенцији и то сам имао прилике да видим недавно на војном сајму у Паризу  – рекао је министар.

Он је подсетио и да је економско јачање наше земље, донело тежу борбу за кадар.

- Донело је велики број привредних субјеката који нуде значајно већа примања и такмиче се са нама у привлачењу младих људи, чиме је регрутовање професионалних војника постало теже. И то није случај само код нас, то се дешава и у другим земљама – рекао је министар.

Он је поручио да ћемо наставити са побољшањем стандарда припадника Министарства одбране и Војске Србије, као и државним моделом стамбеног збрињавања, који је иницирао председник Вучић.

Представници организацијих целина Универзитета одбране, предавачи и научни радници, на челу са ректором генерал-потпуковником др Гораном Радовановићем, захвалили су се министру Стефановићу на крају данашњег обраћања полазницима и уручили му пригодне поклоне, књиге из области научне литературе.