Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
30.05.2022.

Студијска посета делегације Републике Северне Македоније



Представници Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима и Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране Министарства одбране одржали су састанак са међуресорном делегацијом Републике Северне Македоније у Дому Гарде на Топчидеру.

Састанак је организован у оквиру студијске посете која за циљ има да представницима македонских институција надлежних за питања спољне, безбедносне и одбрамбене политике, омогући да сагледају досадашња искуства Републике Србије из процеса преговора о приступању ЕУ, уочи очекиваног почетка преговора о приступању Републике Северне Македоније Европској унији.

На састанку су анализиране теме које су се односиле на улогу Министарства одбране у процесу европских интеграција и доприносу Републике Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније (ЗБОП).

Директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима, пуковник Роберт Кордик изјавио је да се оваквим видом разговора наставља пракса међусобне подршке и сарадње. Уједно је оценио да овај сусрет потврђује уважавање значаја билатералне сарадње са Републиком Северном Македонијом.

Делегацију Републике Северне Македоније чинили су представници Министарства одбране, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова,  Министарства финансија, Министарства економије, Министарства привреде и владиног Секретаријата за европске послове.