Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
30.05.2022.

Studijska poseta delegacije Republike Severne Makedonije



Predstavnici Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima i Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane održali su sastanak sa međuresornom delegacijom Republike Severne Makedonije u Domu Garde na Topčideru.

Sastanak je organizovan u okviru studijske posete koja za cilj ima da predstavnicima makedonskih institucija nadležnih za pitanja spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, omogući da sagledaju dosadašnja iskustva Republike Srbije iz procesa pregovora o pristupanju EU, uoči očekivanog početka pregovora o pristupanju Republike Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Na sastanku su analizirane teme koje su se odnosile na ulogu Ministarstva odbrane u procesu evropskih integracija i doprinosu Republike Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije (ZBOP).

Direktor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima, pukovnik Robert Kordik izjavio je da se ovakvim vidom razgovora nastavlja praksa međusobne podrške i saradnje. Ujedno je ocenio da ovaj susret potvrđuje uvažavanje značaja bilateralne saradnje sa Republikom Severnom Makedonijom.

Delegaciju Republike Severne Makedonije činili su predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova,  Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije, Ministarstva privrede i vladinog Sekretarijata za evropske poslove.