Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.05.2022.

Министар Стефановић: Одлучност, неустрашивост и промишљање унапред у очувању отаџбине аманет који нам је Путник оставио



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић подсетио је, поводом 105. годишњице смрти Радомира Путника, да су лик и дело једног од највећих имена српске војне историје и данас својеврсни путоказ српским војницима у верној служби нашој јединој отаџбини.

Министар одбране такође је подсетио да смо на Војној академији недавно отворили спомен-собу Радомира Путника како будуће генерације српских официра никада не би заборавиле какви су хероји, великани градили нашу војску.     

„Он је предводио српску војску у неким од најнеизвеснијих тренутака српске историје, извојевао многе битке за наш народ у балканским и Првом светском рату над далеко надмоћнијим непријатељима. Осим неопходне храбрости, уписао се у светску историју као један од највећих војсковођа управо и због чињенице да је био ненадмашан стратег. Остало је записано да је творац модерне српске војске још као потпоручник писао приручнике за обуку трупа и подучавао решавању тактичких задатака. Одлучност, неустрашивост и промишљање унапред у очувању отаџбине аманет је који је Путник српској војсци оставио“, рекао је министар Стефановић. 
 
Говорећи о значају очувања Путниковог наслеђа због будућих генерација, министар је подсетио да наша Школа националне одбране од прошлог лета носи име чувеног српског војсковође, али и да смо недавно на Војној академији отворили његову спомен-собу.

„У њој се налазе Путникове личне ствари, које нам је даровао његов праунук Зоран Ивковић, који је поклонио, такође, и Војном музеју заоставштину свог славног претка. Како је волео да каже, сматрао је да то није само његова, већ заоставштина целог српског рода“, рекао је министар Стефановић.