Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.04.2022.

Министар Стефановић: Србија је кадра да брани саму себе



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је гостујући у “Новом викенд јутру” на телевизији Пинк да наоружавање не значи угрожавање и да је Србија врло јасна – никоме не претимо, никога не угрожавамо, али штитимо себе. Како је истакао, то потврђује и чињеница да купујемо дефанзивно оружје. „Поручујемо да би и помисао да неко нападне Србију била суманута, јер је Србија кадра да брани саму себе“, истакао је министар Стефановић.

– Желим да позовем све грађане да нам се придруже, већ од 8.30 су отворене капије, улаз на батајнички аеродром је слободан и заиста ће моћи да уживају. Програм почиње од 9.00 сати и трајаће до 15.00. У првом делу ће моћи да виде налете наших „газела“, „ласти“ и „галебова“, али и више од 330 изложених средстава. У 11.00 сати почиње главни део програма када ће моћи да виде нове способности наше војске, али и ПВО систем ФК-3, Панцире, Мигове-29 и друга средства, али и први пут потпуно наоружана три „пегаза“, односну прву домаћу беспилотну летелицу, која је са страним компонената једним делом, али коју је Србија направила. За нас је тај технолошки напредак изузетно битан. Људи морају да разумеју да војска каква је постојала пре само две или три године више не може да буде војска која ће водити неке ратове и бранити земљу у будућности. Зато морамо да развијамо капацитете који су будућност – рекао је министар Стефановић.

Како је прецизирао, беспилотне летелице, беспосадна возила, роботи, вештачка интелигенција, сајбер ратовање су будућност и ми морамо да радимо на томе.

– Људи ће на Батајници моћи да виде и „Мале Милоше“. То су беспосадна наоружана возила, робот који има гусенице којим човек може да управља са велике удаљености, чак и иза неких формацијских препрека. Развили смо више модела и са митраљезом 7,62 мм и 12,7 мм и са противоклопном ракетом, али и логистички, који не мора само да нађе војну употребу. Дакле, ви таквог робота можете да пошаљете да дотури муницију, да извуче рањеника, може да буде у фабрици у случају хемијског акцидента. Веома поуздано возило, може да изађе на терен испред наших војника. Можете да дејствујете по противнику, он има најсавременије камере и сензоре, може да уочи циљ далеко. У будућности ће технолошки процеси и вештачка интелигенција довести до тога да ви управљате мноштвом дронова и робота, скраћујете време одзива и наравно побољшавате моћ своје војске, односно њену ватрену премоћ – рекао је Стефановић.

Он је објаснио и да динамика развоја војне индустрије подразумева да чим се осмисли неко ново борбено средство, одмах се смишља систем који може да му парира и да је то технолошка трка која траје.

Циљ наше војске је да покаже да је способна да одбрани своју земљу

-Шта је наш циљ? Никоме не претимо. Циљ наше војске је да покаже да је способна да одбрани своју земљу. У томе смо имали огромну подршку председника Вучића у претходном периоду, имали смо прилику да три пута повећамо плате, да уложимо у наоружање и опрему, у ново наоружање. Никоме не претимо, нити желимо да угрозимо некога. Поштујемо све комшије и шаљемо поруку  “Србија је безбедна“. Наша војска је гарант да свако, ви, ја, наша деца, наши пријатељи могу да живе у својој Србији спокојно у миру – рекао је министар.

Према његовим речима, многе земље издвајају велике буџете за наоружање, и то није случај само сада, него је само у постојећим околностима уочљивије.

–Сада је само врло уочљиво, али земље улажу силне милијарде у наоружавање. Неки од наших комшија купују нове авионе, неки купују неке друге системе, неки купују хеликоптере... Многи се наоружавају. И не можемо ми бити земља која ће рећи “супер је што сви око нас купују наоружање, не само око нас, него сви свуда у свету се наоружавају, да би могли да штите“. И ми немамо ништа против, нека штите своје земље, али и ми морамо бити способни да одбранимо своју земљу – рекао је Стефановић.

Коментаришући замерке из региона да је приказ „Штит 2022“ неприкладан и непотребан, министар одбране је истакао да ту нема ко шта да замери.

– Нисам им ја крив што они нису кадри да покажу тако нешто ни у својој војсци, ни у својој  економији. Председник Вучић је много пута показао, рецимо, кроз пројекат Отворени Балкан колико желимо сарадњу са својим комшијама, и када смо давали вакцине против ковида свим нашим комшијама, када их нико у свету није имао довољно и када су биле несташице хране…  Србија не само на речима, већ у пракси ради на изградњи добрих односа у региону. Председник Вучић демонстрира озбиљност државничке политике која гарантује стабилност и економски раст. И људи морају да разумеју да добри односи са свима у региону значе да ми можемо да повећамо наш извоз, значи да наше фабрике раде, да се наши људи запошљавају и да можемо да повећавамо плате и пензије и то јесте политика председника Вучића. И зато наоружавање не значи никакво угрожавање и ми смо то свима јасно рекли никога не угрожавамо и никоме не претимо, али штитимо себе. Поручујемо да би и помисао да неко нападне Србију била суманута, јер Србија је кадра да брани саму себе. И то је потпуно јасно, јер купујемо дефанзивно оружје. И „корнети“ који су противоклопни системи и ПВО системи су системи којима ви штитите своју територију, ви штитите своју земљу – рекао је министар одбране.

Захваљујући одлукама председника Вучића Србија је изшла из свих криза као победник  

Одговарајући на питања, министар је истакао да Србија једина није увела санкције Руској Федерацији зато што је то у нашем најбољем интересу.

– Наравно, ми смо земља која жели да иде у ЕУ и која жели да буде чланица у ЕУ и ми радимо на томе. Не говоримо само то, него радимо на томе да постижемо стандарде који су за то потребни. Али као што и сами знате ни у Европи не постоји потпуно јединство ни око санкција према Русији, ни око гаса и нафте. Њима су гас и нафта потребнији, избегавају да уведу санакције... продужавају за дан ако могу, за недељу, за месец. Оно што је наш задатак је да да имамо у виду све што се дешава, али да све одлуке доносимо искључиво  у најбољем интересу наших грађана – рекао је министар.
Он је нагласио да има потпуно поверење у политику председника Александра Вучића јер је доказао је својим деловањем у претходном периоду, и као председник и као премијер, да уме да води Србију у сложеним временима.

–Неки често кажу поштујемо и пратимо политику председника Вучића, али сматрамо да морамо да урадимо ово или не смемо да урадимо оно. Чекајте, ако верујете Александру Вучићу, а показало се да је та рука рука која стабилно води Србију кроз кризе, онда верујете Александру Вучићу, нема али. Ја апсолутно верујем у политику коју он заступа, верујм у оно што он говори. Пустите да тај човек води Србију, добио је мандат грађана за то, а на крају крајева доказао је својим деловањем у претходном периоду и као председник да и те како уме да води Србију у сложеним временима. Хиљаду пута сте могли да чујете е он сад неће моћи, ово ће морати, а показало се да је човек који није поклекао, него је сваку одлуку коју је доносио донео тако да Србија изађе као победник из свих тих ситуација. На крају крајева ја то и поручујем. Дајте да пустимо нашем председнику да донесе најбољу одлуку за Србију, а ми смо ту да је подржимо – рекао је министар.

Кад имате неког попут Куртија, никад не знате шта ће урадити сутра

Одговарајући на питање има ли безбедносних претњи по Србију, Стефановић је рекао да оне увек постоје и да мора да се промишља стратешки.

– Немате тај луксуз да кажете „ми смо потпуно безбедни, не треба нам више ништа“. Многи су тако некад размишљали, па смо долазили у ситуацију да не можемо адекватно да заштитимо целу територију Србије – рекао је министар и додао да је најбољи пример за то набавка система ФК-3 који има домет од 100 километара у даљину и 27 у висину.

– Када распоредите те батерије стратешки, онако како ће наше Ратно ваздухопловство и противаздухопловна одбрана, ви покривате, хајде да кажемо лаички, кишобраном Србију да можете да делујете на сваког оног ко би желео да угрози безбедност Србије. Зашто вам то кажем? Кажем вам зато што, када размишљате о безбедности, ви кажете да ли има претњи. Ви немате тај луксуз да кажете никад неће бити никаквих претњи. Ви кажете - тренутно нема. Реално, ми имамо једини озбиљан константан безбедносни изазов на територији Косова и Метохије, Дакле, то је наш озбиљан изазов зато што, кад имате неког попут Куртија ви не знате шта ће да уради сутра и да ли ће угрозити стабилност и безбедност, пре свега угрожавањем живота Срба који живе на Косову и Метохији – рекао је Стефановић.

Он је истакао да морате да будете спремни да штитите своју земљу и то не само војнички, јер нису сви изазови војни и не решавају се сви војним одговором,  али морате да будете спремни да рачунате шта ће се десити, ако се деси.

- Сви ти сценарији подразумевају да имате снажну војску која је фактор одвраћања. Када имате снажну војску, онда они кажу „немојте Србију“. Када се наоружате, онда они који размишљају да оружјем нешто постигну, кажу „немојте сад, немојте Србију. Ова земља има и стабилну државу и стабилну економију и јаку војску. Хајде да нађемо неког другог“. Мислим, ја не желим да се било где ратује, али наш посао је да штитимо нашу земљу и да осигурамо да нећемо ратовати– рекао је Небојша Стефановић.