Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.04.2022.

Велико интересовање грађана за „ШТИТ 2022“



Велики број грађана присуствовао је данашњем приказу способности Војске Србије „ШТИТ 2022“ на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници. Посетиоци су почели да пристижу већ око 8.30 часова у жељи да изблиза виде најсавременије наоружање и опрему наше Војске и да погледају најављени приказ способности јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.
Динамички и статички део приказа, у коме је учествовало више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, преко 300 средстава борбене технике, као и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих ваздухоплова, оставио је снажан утисак на посетиоце који су на батајнички аеродром дошли из свих крајева наше земље, чак и из иностранства.

Нарочиту пажњу посетилаца привукао је нови ракетни систем за противваздухопловна дејства ФК-3, као и артиљеријско ракетни систем „Панцир С-1“, затим најсавременији хеликоптери Ми-35, Х-145 и Ми-17, али и савремена борбена средства копнене војске – тенкови М-84АБ1 и Т-72МС, самоходне хаубице „Нора Б-52“ и борбена возила домаће производње „Лазар-3“ и „Милош“. Љубитељи авијације могли су да погледају модернизоване Мигове-29, као и дронове ЦХ-92 и домаћи „Пегаз“ који је јавности први пут представљен у наоружаној верзији.

Међу посетиоцима било је много љубитеља авијације, а једна од њих је и Драгана Буквић, која је уживала у летачком програму приказа.
 
– Била је јединствена прилика  да се види шта наша војска има. Најзанимљивији ми је био летачки програм и Мигови-29. Целокупни програм је био јако леп, јако су се добро припремили и потрудили. Ово је требало видети уживо – истакла је Драгана.
 
Ненад Павловић из Београда уживао је у приказу „ШТИТ 2022“ и био импресиониран бројем изложених војних средстава.
 
– Најинтересантнији ми је био овај руски хеликоптер Ми-35, корнет, дронови, борбена оклопна возила "Лазар" и "Милош"... Требало би ми цео дан да видим оно што је било изложено. Војска се заиста опремила и треба да се опрема –  рекао је Ненад.

Павел Попић дошао је из Новог Сада да би присуствовао приказу и истакао је да је био импресиониран оним што је видео на батајничком аеродрому.
 
– Врло сам задовољан данашњим приказом способности и опреме припадника Војске Србије и Министарства одбране, који су били расположени да одговоре на сва наша питања, поготово она везана за модернизацију опреме – рекао је Попић и додао да му је најинтересантнија на приказу била модификација ракетног система Куб.
 
Осим грађана из Србије, приказу су присуствовали и страни држављани, међу којима је и Марија Тереза из Италије, која није крила одушевљеност оним што је имала прилику да види на војном аеродрому у Батајници.
 
– Све ме је одушевило, али највише авиони – рекла је Марија.
 
Ђорђе Поповић из Подгорице дошао је да види шта Војска Србије има да понуди и истакао је да је задовољан виђеним.
 
- Желео сам да видим каква је ескадрила Војске. Баш сам срећан што сам дошао овде. Тај звук и мирис керозина јача моју љубав према авијацији коју гајим читав живот. Још да постанем пилот једног дана. Све је било перфектно – истакао је Ђорђе.