Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
30.04.2022.

Veliko interesovanje građana za „ŠTIT 2022“



Veliki broj građana prisustvovao je današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022“ na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici. Posetioci su počeli da pristižu već oko 8.30 časova u želji da izbliza vide najsavremenije naoružanje i opremu naše Vojske i da pogledaju najavljeni prikaz sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.
Dinamički i statički deo prikaza, u kome je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preko 300 sredstava borbene tehnike, kao i više od 60 aviona, helikoptera i daljinski upravljivih vazduhoplova, ostavio je snažan utisak na posetioce koji su na batajnički aerodrom došli iz svih krajeva naše zemlje, čak i iz inostranstva.

Naročitu pažnju posetilaca privukao je novi raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva FK-3, kao i artiljerijsko raketni sistem „Pancir S-1“, zatim najsavremeniji helikopteri Mi-35, H-145 i Mi-17, ali i savremena borbena sredstva kopnene vojske – tenkovi M-84AB1 i T-72MS, samohodne haubice „Nora B-52“ i borbena vozila domaće proizvodnje „Lazar-3“ i „Miloš“. Ljubitelji avijacije mogli su da pogledaju modernizovane Migove-29, kao i dronove CH-92 i domaći „Pegaz“ koji je javnosti prvi put predstavljen u naoružanoj verziji.

Među posetiocima bilo je mnogo ljubitelja avijacije, a jedna od njih je i Dragana Bukvić, koja je uživala u letačkom programu prikaza.
 
– Bila je jedinstvena prilika  da se vidi šta naša vojska ima. Najzanimljiviji mi je bio letački program i Migovi-29. Celokupni program je bio jako lep, jako su se dobro pripremili i potrudili. Ovo je trebalo videti uživo – istakla je Dragana.
 
Nenad Pavlović iz Beograda uživao je u prikazu „ŠTIT 2022“ i bio impresioniran brojem izloženih vojnih sredstava.
 
– Najinteresantniji mi je bio ovaj ruski helikopter Mi-35, kornet, dronovi, borbena oklopna vozila "Lazar" i "Miloš"... Trebalo bi mi ceo dan da vidim ono što je bilo izloženo. Vojska se zaista opremila i treba da se oprema –  rekao je Nenad.

Pavel Popić došao je iz Novog Sada da bi prisustvovao prikazu i istakao je da je bio impresioniran onim što je video na batajničkom aerodromu.
 
– Vrlo sam zadovoljan današnjim prikazom sposobnosti i opreme pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, koji su bili raspoloženi da odgovore na sva naša pitanja, pogotovo ona vezana za modernizaciju opreme – rekao je Popić i dodao da mu je najinteresantnija na prikazu bila modifikacija raketnog sistema Kub.
 
Osim građana iz Srbije, prikazu su prisustvovali i strani državljani, među kojima je i Marija Tereza iz Italije, koja nije krila oduševljenost onim što je imala priliku da vidi na vojnom aerodromu u Batajnici.
 
– Sve me je oduševilo, ali najviše avioni – rekla je Marija.
 
Đorđe Popović iz Podgorice došao je da vidi šta Vojska Srbije ima da ponudi i istakao je da je zadovoljan viđenim.
 
- Želeo sam da vidim kakva je eskadrila Vojske. Baš sam srećan što sam došao ovde. Taj zvuk i miris kerozina jača moju ljubav prema avijaciji koju gajim čitav život. Još da postanem pilot jednog dana. Sve je bilo perfektno – istakao je Đorđe.