Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.04.2022.

Министар Стефановић: У дану када се сећамо херојског страдања пилота 6. ловачког пука, желим да искажемо поштовање и овим сјајним људима



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас припаднике 204. ваздухопловне бригаде Ратног ваздухопловства и ПВО на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници. Он је истакао да је у дану када се сећамо херојског страдања пилота 6. ловачког пука, који су бранили Београд 1941., поносан што зна да припадници 204. ваздухопловне бригаде нису само пуки настављачи њихове традиције, већ људи који ниједног тренутка не би оклевали да ураде исто. 

- У дану када се сећамо погинулих хероја 6. ловачког пука, који је априла 1941. године бранио своју земљу, желео сам да дођемо овде где је кућа наше 204. ваздухопловне бригаде, која је настављач њихове традиције, и да покажемо поштовање нашим пилотима и нашем Ратном ваздухопловству. Хоћу да се захвалим овим људима зато што су изабрали ову професију, зато што су изабрали да буду увек браник  своје отаџбине, да чувају наше небо – рекао је министар Стефановић.

Он је рекао да сва одрицања која су имали током свог живота, не само током школовања и обуке, већ и током читаве војничке каријере у потпуности знају само они и чланови њихових породица.

- Због тога желим да данас скренем пажњу на њих, на све оно што су урадили у претходном периоду да би наша земља била безбедна и сигурна и да подсетим да у сваком тренутку можемо да се ослонимо на челична крила наше армије која бране нашу земљу и нашу слободу – рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио да су хероји из 6. ловачког пука 6. априла 1941. године узлетали да бране небо Београда знајући да на њих јуриша многоструко снажнији непријатељ и да нису размишљали о себи и о својим животима.

- Они су знали каква их судбина чека, али су, без обзира на све, узлетели и бранили своју земљу. Потпуно сам сигуран да ови сјајни момци и девојке из 204. ваздухопловне бригаде нису само пуки настављачи традиције, већ знам да су и они подједнако спремни да у сваком тренутку, не марећи за свој живот узлете, бране наше небо, нашу земљу и због тога сам изузетно поносан на њих, као што знам да је поносна и цела Србија. Зато је наш задатак да у наредном периоду наставимо да инвестирамо у њих и да покажемо да заиста поштујемо сав њихов рад и да им се на такав начин захвалимо за огромна одрицања и све оно што су они урадили за Србију - рекао је министар Стефановић.

Министра Стефановића на батајничком аеродрому дочекали су командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић и командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Бране Крњајић, који је министра одбране информисао о историјату, намени и задацима јединице.

Министар Стефановић присуствовао је и летачкој обуци пилота и техничког особља на авионима „миг-29“, а данашњи обилазак био је прилика за разговор и са припадницима 101. ловачке авијацијске ескадриле који даноноћно, сваког дана у години, чувају наше небо.