Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
01.04.2022.

Делегација Уједињеног Краљевства посетила војно здравство



Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци вет. мед. Радивоје Анђелковић и начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић састали су се са командантом Друге медицинске бригаде Оружаних снага Уједињеног Краљевства бригадиром Елисон Мекорт,  која је са делегацијом из те земље боравила у посети војном здравству.

Поред представљања капацитета и делокруга рада војноздравственог система, на састанку је посебно интересовање владало за рад санитетске службе за време пандемије коронавируса.

Током размене искустава у борби са пандемијом истакнуте су сличности у организацији службе и закључено је да је вирусно обољење ковид 19 учинило да војно здравство изађе из зоне комфора свуда у свету, али и да сумирање постигнутих резултата указује да је војни санитет оправдао очекивања традиције и показао изузетну флексибилност и истрајност током претходне две године.

У складу са интензивном сарадњом у области војне медицине двеју земаља, било је речи и о формирању сестринске службе, а део разговора био је посвећен и превентивној медицини, токсикологији, инфективним болестима, као и потенцијалним облицима унапређења војномедицинске сарадње.

Делегација Оружаних снага Уједињеног Краљевства, поред обиласка организацијских целина ВМА, обишла је и Војну болницу Ниш где је са представницима ове војноздравствене установе разговарала о искуствима санитетских тимова из мировних мисија.