Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.03.2022.

Почело усељење 375 станова за припаднике снага безбедности у београдском насељу Галеника



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовали су данас почетку усељења 375 новоизграђених станова за припаднике снага безбедности у београдском насељу Галеника. Министар Стефановић истакао је да је реч о првим становима од 1.000 колико је планирано у овом насељу.

- Ово је заиста за мене један посебан тренутак. Јуче сам био са премијерком у Нишу где смо имали прилику да доделимо, кроз један други модел, кључеве од 150 станова који су тамо изграђени. Драго ми је да већ данас имамо прилику да то урадимо поново кроз модел државне станоградње који је покренуо председник Вучић 2017. године. Данас додељујемо првих 375 станова од 1.000 колико је планирано у овом насељу. Имали смо прилику да обиђемо станове који су заиста изузетно урађени, радила их је домаћа фирма, породична фирма, и хоћу да се захвалим и тим људима и свим радницима који су у томе учествовали. У ове станове уградили су преко 80 посто домаћих материјала, које производе наше фабрике и који су наш производ, што говори колико смо водили рачуна о домаћој економији - рекао је министар Стефановић.
 
Према његовим речима, председник Вучић и Влада и на овај начин исказали су једно велико хвала свим људима из војске, полиције, БИА и Министарства правде за тежак, озбиљан посао који раде за све нас.

- Није лако радити тај посао. Свако ко је провео и један дан у тим службама зна колико напора, колико стреса, колико опасности вреба те људе у сваком радном дану, а кад год нам је тешко, кад год нам нешто затреба, ти људи су први, у првом реду заштите грађана Србије - рекао је министар.
 
Он је истакао да је зато важно да они и њихове породице имају кров над главом.
 
- Хоћу да се захвалим и градоначелнику и свим градским службама на томе што је овде урађено много инфраструктурних радова. Наставља се изградња, очекујемо да ће бити урађен и вртић, а разматра се и реновирање и поновно стављање у употребу школе, тако да ће, уз комунална питања која су овде решена, живот будућих станара овог насеља бити испраћен и инфраструктуром - рекао је министар Стефановић.
 
Он је честитао свима који се усељавају у станове, истичући да су то и те како заслужили својим радом.

- Желим вам да ваши животи који почињу овде на један другачији, лепши начин, буду заиста срећни. Да имамо разлога да се сви заједно радујемо и да прослављамо овакве ствари, јер је ово начин да Србија напредује, да градимо, да зидамо и да водимо рачуна о људима. Припадници снага безбедности су људи који су својим радом заслужили овакву пажњу. Они су ти, који чак и у свим турбулентним временима, никада не питају да ли нешто ново за њих може да се уради, већ управо шта они могу да ураде за своју државу. Зато заслужују да у целој земљи наставимо са овим пројектом. И ми настављамо са изградњом станова и у Београду и широм Србије - рекао је министар Стефановић.

Министарка Кисић подсетила је да је пре око две године на месту где се данас налази комплекс станова за припаднике снага безбедности налазила пољана.
 
- Ово говори да све оно што смо зацртали и планирали да све то испуњавамо. Јако је битно да ови радови нису стали ни током пандемије, тако да данас после Врања, Краљева, Крушевца, Сремске Митровице, Новог Сада, по први пут припадницима служба снага безбедности у Београду додељујемо кључеве њиховог стана - рекла је Кисић и пожелала је власницима станова да много лепих и срећних тренутака проведу у новим становима.

Градоначелник Радојичић навео је да је пре две године на локацији у Земуну постављен камен темељац за изградњу станова, наводећи да се њихова изградња завршава у року.
 
- Ово је још један пример да складан однос између идеја председника Вучића, Владе Србије и локалних самоуправа доводи до реализације пројеката и још један пример да уз складан однос, мир и сигурност, заједно можемо да постигнемо највеће циљеве - рекао је Радојичић.

Потпуковник Невенка Дармановић из Министарства одбране данас је добила кључеве од свог новог стана.
 
- Веома сам сретна. Добила сам стан од 56 квадрата, сасвим довољно за моју породицу и срећна сам што сам напокон решила своје стамбено питање. Доста дуго сам чекала, чињеница је, али и дочекала – казала је потпуковник Дармановић.
 
Она је нагласила да је ово веома повољан начин за решавање стамбеног питања и захвалила се председнику Републике, Влади Србије и Министарству одбране на прилици да добије кров над главом.